ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. 

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα δύο πιο κοινά φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Τα άτομα που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί με κάποιο από αυτά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο έως και 25 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και οι γιατροί τους, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jiangwei Sun από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 85.000 πάσχοντες με κάποιο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου. Οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν με έως και πέντε άτομα του ιδίου φύλου που είχαν γεννηθεί το ίδιο έτος, ζούσαν στον ίδιο νομό και δεν έπασχαν από τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12 ετών, 3.720 από τα άτομα με ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με 15.599 άτομα που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο, δηλαδή ποσοστό 32,6 ανά 10.000 ανθρωποέτη για τα άτομα με ΙΦΝΕ σε σχέση με 27,7 για τα άτομα που δεν είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο. Τα ανθρωποέτη είναι μία μονάδα μέτρησης στην Επιδημιολογία που αναφέρεται στη συχνότητα ενός νοσήματος σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών.

Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η καρδιακή νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ΙΦΝΕ είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα υγιή άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε κυρίως στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από απόφραξη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, παρά στο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, τα κριτήρια για τη διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του εγκεφαλικού επεισοδίου άλλαξαν κατά την περίοδο της μελέτης, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Επίσης, οι ερευνητές δεν είχαν πλήρεις πληροφορίες για όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.