ΥΓΕΙΑ

Πολυβιταμίνες: Τα οφέλη τους για την υγεία των ανδρών

Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες σε υγιείς ηλικιωμένους άνδρες έδειξε νέα μελέτη.

Πολυβιταμίνες: Τα οφέλη τους για την υγεία των ανδρών

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έδειξαν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την κυτταρική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ένα βασικό εργαλείο για να παραμείνουν οι άνθρωποι υγιείς καθώς γερνούν.

«Πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν μια πολυβιταμίνη, θεωρώντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά τις πολυβιταμίνες και τον κίνδυνο ασθενειών. Θέλαμε να μάθουμε γιατί υπήρχε τόση αβεβαιότητα. Είναι δυνατόν οι πολυβιταμίνες να μην είναι τόσο αποτελεσματικές στην αλλαγή των βιοδεικτών διατροφής σε ηλικιωμένους;», σημειώνουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 υγιείς άνδρες ηλικίας 68 ετών και άνω. Οι μισοί έλαβαν συμπλήρωμα πολυβιταμινών και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο.

«Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς τους ηλικιωμένους άνδρες δεν λάμβαναν τη βέλτιστη ποσότητα βιταμινών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οπότε σίγουρα υπήρχε περιθώριο βελτίωσης».

Μετά την εξάμηνη δοκιμή, οι διαφορές στις ομάδες συμπληρωμάτων και εικονικού φαρμάκου έγιναν εμφανείς. Όσοι έπαιρναν την πολυβιταμίνη εμφάνισαν βελτιωμένους βιοδείκτες διατροφής, κάτι που δεν συνέβη σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

«Σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου οι τιμές στους βιοδείκτες διατροφής στο αίμα, έπεσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό υποδηλώνει ότι η διατροφή από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσει τα επίπεδα των βιταμινών και των καροτενοειδών τους ψηλά».

«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μείωση στην κατανάλωση κυτταρικού οξυγόνου, ενός δείκτη της λειτουργίας των κυττάρων. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε άνδρες που έλαβαν την πολυβιταμίνη, υποδηλώνοντας μια σύνδεση μεταξύ της λήψης βιταμινών και της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό επιστημονικό περιοδικό Nutrients.