ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Οι τροφές που ενοχοποιούνται για την αύξηση των περιστατικών στους νέους

Το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη, βασικά στοιχεία της δυτικής διατροφής, ενοχοποιούνται για τη  αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς Αμερικανούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος εντέρου: Οι τροφές που ενοχοποιούνται για την αύξηση των περιστατικών στους νέους

Τα ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο που οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 40 ετών, αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2030.

Προβλέπεται επίσης ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου θα είναι η πρώτη αιτία θανάτων από καρκίνο στους νέους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η μελέτη των ερευνητών στην κλινική του Cleveland, εξέτασε τους μεταβολίτες, τις ουσίες που δημιουργούνται στο σώμα όταν διασπάται η τροφή.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα κάτω των 50 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν χαμηλότερα επίπεδα κιτρικού άλατος από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες στη μελέτη. Το κιτρικό άλας είναι μια ένωση που δημιουργείται όταν το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι διασπούν τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες σε ορισμένες τροφές, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερη ηλικία.

«Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους υδατάνθρακες για να παράγουμε ενέργεια, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε πρωτεΐνες και αμινοξέα από τη διατροφή μας, συνδέεται στενά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου», δήλωσε ο Δρ. Suneel Kamath, γαστρεντερολόγος-ογκολόγος στην κλινική του Cleveland και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι αυτές οι τροφές αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οποιουδήποτε καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έτσι, πιστεύουμε ότι τα ευρήματα σχετικά με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της ενέργειας πιθανότατα σχετίζονται και με αυτό σε κάποιο βαθμό» πρόσθεσε.

Στην μελέτη συμμετείχαν 170 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, 66 από τους οποίους ήταν κάτω των 50 ετών.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις ΗΠΑ και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα γίνουν 153.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων 19.500 σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Περίπου 52.550 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από τη νόσο.

Πηγή: Mail Online