ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης στα οστά

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης στα οστά

Η κοινωνική απομόνωση είναι μια σοβαρή εκδοχή ψυχοκοινωνικού στρες και προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στους ηλικιωμένους.

«Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τον επιπολασμό της απομόνωσης και της μοναξιάς, οι ερευνητές ανησυχούσαν για μια αυξανόμενη "επιδημία μοναξιάς"» λέει η γιατρός και επικεφαλής της μελέτης Rebecca Mountain.

Η Mountain σημείωσε ότι η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ψυχικής υγείας, καθώς και με υψηλότερα συνολικά ποσοστά ασθένειας και θανάτου.

«Προηγούμενη κλινική έρευνα έχει δείξει ότι οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες και οι επακόλουθες διαταραχές ψυχικής υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση και το κάταγμα, που επηρεάζουν

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ενήλικα ποντίκια είτε σε κοινωνική απομόνωση (ένα ποντίκι ανά κλουβί) είτε σε ομαδική στέγαση (τέσσερα ποντίκια ανά κλουβί) για τέσσερις εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση προκάλεσε σοβαρή μείωση στην ποιότητα των οστών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οστικής πυκνότητας στα αρσενικά ποντίκια. Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο στα θηλυκά ποντίκια.

«Συνολικά, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η κοινωνική απομόνωση έχει δραματικά αρνητική επίδραση στα οστά των αρσενικών ποντικιών, αλλά μπορεί να λειτουργεί μέσω διαφορετικών μηχανισμών ή σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο στα θηλυκά ποντίκια», είπε η Mountain. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς μεταφράζονται αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπινους πληθυσμούς».

Εκτός από τη διερεύνηση των επιπτώσεων της κοινωνικής απομόνωσης στους ανθρώπους, οι επιστήμονες θα διερευνήσουν επίσης τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η κοινωνική απομόνωση συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας, χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικιών.

«Η εργασία μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της απομόνωσης στα οστά, καθώς αντιμετωπίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση της κοινωνικής απομόνωσης που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19», δήλωσε η Mountain.

Πηγή: news-medical.net