ΥΓΕΙΑ

Βαριά Covid-19: Πώς συνδέεται με τον αδιάγνωστο καρκίνο

Ενώ είναι τεκμηριωμένο ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρή COVID-19, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή νέα σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Βαριά Covid-19: Πώς συνδέεται με τον αδιάγνωστο καρκίνο

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ένα άτομο που αναπτύσσει σοβαρή COVID-19 μπορεί επίσης να ζει με αδιάγνωστο καρκίνο.

Η έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι τα άτομα που νοσηλεύονταν με σοβαρή COVID-19, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο τους μήνες που ακολούθησαν, σε σύγκριση με άτομα που νοσηλεύτηκαν για άλλους λόγους και άτομα με COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη μια σειρά από μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η ηλικία, το φύλο, οι συννοσηρότητες (άλλα προβλήματα υγείας εκτός από το COVID-19) και οι διαταραχές εθισμού.

«Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, ο έλεγχος για ορισμένους καρκίνους -για παράδειγμα, του παχέος εντέρου, των νεφρών, του πνεύμονα, του αίματος - σε περίπτωση βαριάς COVID, θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία», λέει ο Antoine Flahault, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 41.000 άτομα στη Γαλλία που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω COVID-19.Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε αυτή την ομάδα με σχεδόν 714.000 άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν για COVID-19. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 60 ετών και λίγο πάνω από τα δύο τρίτα ήταν άνδρες. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρκίνου τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ο Δρ. Flahaut και οι συνεργάτες του εξέτασαν αρχεία υγείας όσων νοσηλεύτηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 31 Αυγούστου 2021, περίοδος που καλύπτει την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του τέταρτου κύματος στη Γαλλία.

Η παρακολούθησή τους έγινε από την ημερομηνία εισαγωγής στη ΜΕΘ και για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ανήλθε σε 2,2% στην ομάδα εντατικής θεραπείας για COVID-19 έναντι 1,5% στην ομάδα ελέγχου.

Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου: νεφρού, αίματος, εντέρου και πνεύμονα. Εστιάζοντας μόνο στους καρκίνους του αίματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι νοσηλεύοντας για COVID-19, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με λευχαιμία, μυέλωμα ή λέμφωμα non Hodgkin σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων για τους ακόλουθους καρκίνους: λέμφωμα Hodgkin, μελάνωμα και καρκίνους του μαστού, του προστάτη, των νεφρών, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης ή της μήτρας.

«Οι διαπιστώσεις μας μπορεί να εγείρουν το ζήτημα του στοχευμένου προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτούς τους συγκεκριμένους καρκίνους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Adeline Dugerdil, γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα: Πρέπει να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος για αυτούς τους συγκεκριμένους καρκίνους σε άτομα που εξέρχονται από την εντατική με σοβαρή COVID;».

Πού οφείλεται ο υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου;

Όσον αφορά το γιατί ορισμένοι καρκίνοι ήταν πιο διαδεδομένοι μεταξύ των ασθενών με σοβαρή COVID-19, η απάντηση δεν είναι σαφής.

«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι ξεκάθαρος, καθώς ο ιός COVID-19 είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους πνεύμονες», λέει η καθηγήτρια ογκολογίας Manali Patel. «Η υψηλότερη συχνότητα κακοηθειών του νεφρού, του παχέος εντέρου και του αίματος, υποστηρίζει την άποψη ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 είναι αγγειακή νόσος, που σημαίνει ότι σχετίζεται με τα αιμοφόρα αγγεία».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν η COVID-19 μπορεί πράγματι να είναι ένας ιός που προκαλεί καρκίνο, παρόμοιος με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τον ιό Epstein-Barr, σύμφωνα με την Patel.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι μη διαγνωσμένοι καρκίνοι ενδεχομένως καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν αρχικά σοβαρή COVID-19.

«Μια υποκείμενη πάθηση που οδηγεί σε κάποια μορφή ανοσοκαταστολής, όπως οι προϋπάρχοντες καρκίνοι, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής μορφής COVID», λέει ο Flahault.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όλοι οι καρκίνοι μπορεί να έχουν ανοσοκατασταλτική δράση, αλλά είναι πιθανό μερικοί να έχουν συγκεκριμένη επίδραση σε ορισμένες ανοσολογικές οδούς που εμπλέκονται στην άμυνα κατά του κορονοϊού. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω βιολογική έρευνα.

Η έρευνα ανέδειξε δύο ακόμη σημεία άξια περαιτέρω διερεύνησης: Οι γυναίκες με σοβαρή COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες και η διάγνωση καρκίνου ήταν πιο πιθανή σε άτομα κάτω των 60 ετών. Η ισχυρότερη συσχέτιση βρέθηκε σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.