ΥΓΕΙΑ

Ποια η σχέση του σωματότυπου με τον καρκίνο του μαστού στη μετεμμηνόπαυση

Τη σχέση του σωματότυπου με τον καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μελέτησε ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Ποια η σχέση του σωματότυπου με τον καρκίνο του μαστού στη μετεμμηνόπαυση

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις διαστάσεις των επιμέρους τμημάτων ή οργάνων σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του σώματος.

Μετρήθηκε, επίσης, ο δείκτης ισχίου και έγινε σύγκριση με την περιφέρεια μέσης και ισχίου σε άτομα με ίδιο βάρος και ύψος.

Εκτιμήθηκε, τέλος, η σχέση με τον καρκίνο του μαστού συνολικά και σύμφωνα με τη φάση της εμμηνόπαυσης, την ηλικία και τα επίπεδα ορμονών (υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης).

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε 14 χρόνια, διαγνώστηκαν 9.011 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε ένα συνολικό δείγμα 218.276 γυναικών.

Αν και υπήρξαν ελάχιστα στοιχεία συσχέτισης του σωματότυπου με τον καρκίνο του μαστού, βρέθηκαν οι εξής συσχετισμοί:

  • Οριακή σχέση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρκίνους του μαστού στις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ δεν υπήρξε συσχέτιση καρκίνου και δείκτη ισχίου.
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε ισχυρά με τον καρκίνο του μαστού σε ηλικίες άνω των 55 ετών σε ορισμένους σωματότυπους.
  • Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η κοιλιακή παχυσαρκία που αξιολογήθηκε δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού συνολικά, αλλά συσχετίστηκε αντιστρόφως με τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου μαστού αρνητικού σε υποδοχείς προγεστερόνης (PR-).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMC Cancer.