ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Ο πιθανός κίνδυνος για το στομάχι

Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσουν μία ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο στη ζωή των γυναικών με όλες τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που συνεπάγονται.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Ο πιθανός κίνδυνος για το στομάχι

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να διαφέρουν από μήνα σε μήνα, αλλά και να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων, εγκυμονεί όμως και κάποιους κινδύνους.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η συγκεκριμένη κατάσταση εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η καούρα, η δυσκολία στην κατάποση και ο πόνος στο στήθος.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρα Wafa Aldhaleei από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, έκανε μεταανάλυση των ευρημάτων πέντε μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες. Από τις συμμετέχουσες, καμία δεν είχε διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όταν ξεκίνησαν οι μελέτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που έλαβαν οιστρογόνα ή συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Από την άλλη, όσες λάμβαναν αγωγή που συνδύαζε οιστρογόνα και προγεστερόνη, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπαιρναν μεμονωμένες ορμόνες. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται ο συνδυασμός ορμονών, καθώς η λήψη μόνο οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Πώς εξηγούνται όμως αυτά τα συμπτώματα; Σύμφωνα με την ειδικό, οι ορμόνες ενδεχομένως να αποδυναμώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση των οξέων προς τα πάνω στον σωλήνα της τροφής. Επιπλέον, τα οιστρογόνα θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή στομαχικού οξέος.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι η χρήση ορμονοθεραπείας θα μπορούσε να σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ότι οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να ενημερώνονται» σημειώνει η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Β. Αμερικής και διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Κλινικής Mayo.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, καπνίζουν, κάνουν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και δεν γυμνάζονται τακτικά. Η έντονη σωματική δραστηριότητα μετά τα γεύματα θα μπορούσε, επίσης, να θέσει μια γυναίκα σε κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause.