ΥΓΕΙΑ

Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Με ποια διατροφή θα το αντιμετωπίσετε

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, κατάσταση γνωστή ως υπερουριχαιμία, μπορούν να προκαλέσουν οξεία ουρική αρθρίτιδα.

Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Με ποια διατροφή θα το αντιμετωπίσετε

Μακροπρόθεσμα, η υπερουριχαιμία έχει συσχετιστεί με ανάπτυξη νεφρολιθίασης, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε ζωικές πουρίνες (λιπαρά τρόφιμα, ντομάτες, εντόσθια, οστρακοειδή, θαλασσινά-μαλάκια, κυνήγι) μπορεί να προκαλέσουν οξεία ουρική αρθρίτιδα, όπως και η λήψη διαφόρων φαρμάκων (για παράδειγμα διουρητικά και κυκλοσπορίνη).

Διάφορες παθήσεις επίσης προδιαθέτουν στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, ψωρίαση, νεφρικά νοσήματα, υπέρταση, υπερπαραθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός.

Η υπερουριχαιμία είναι συνήθως ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα να παραμένει αδιάγνωστη μέχρι την εμφάνιση κάποιας κλινικής της εκδήλωσης.

Έχει αποδειχθεί ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη διατροφή, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα DASH, η οποία σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν χρησιμοποίησαν δεδομένα δοκιμών από τις βάσεις PubMed, Web of Science, Scopus και Embase. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές ακολούθησαν τις δίαιτες DASH ή keto (διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα DASH μείωσε σημαντικά το ουρικό οξύ στον ορό αίματος μετά από παρεμβάσεις τουλάχιστον 28 ημερών.

Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο για τη δίαιτα keto.

Η δίαιτα DASH, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος χωρίς να μεταβάλλει τα επίπεδα ινσουλίνης ή γλυκόζης.

Η κετογονική δίαιτα από την άλλη, είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που χρησιμοποιείται συνήθως για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

Απαιτούνται έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας για τη σύγκριση της δίαιτας DASH με διατροφικά σχήματα, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή, ως προς την επίδρασή τους στα επίπεδα ουρικού οξέος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature.