ΥΓΕΙΑ

Βακτηριακή πνευμονία: Πώς συνδέεται με τη στοματική υγιεινή

Η βακτηριακή πνευμονία είναι ένας τύπος πνευμονίας που προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηρίων στους πνεύμονες.

Βακτηριακή πνευμονία: Πώς συνδέεται με τη στοματική υγιεινή

Αποτελεί κοινή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων, οι ηλικιωμένοι που φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία και δεν την καθαρίζουν σχολαστικά, μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια που προκαλούν πνευμονία.

Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού, χρησιμοποιούν μερικώς ή πλήρως αφαιρούμενες τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Οι περισσότερες από αυτές αποτελούνται από ακρυλικά βιοϋλικά, τα οποία θα μπορούσαν να επιμολυνθούν από βακτήρια.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από την τεχνητή οδοντοστοιχία 35 υγιών ενοίκων ενός γηροκομείου και 26 ηλικιωμένων που νοσηλεύονταν με βακτηριακή πνευμονία.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δείγματα για να ταυτοποιήσουν τα μικρόβια που περιείχαν. Στόχος τους ήταν να δουν αν υπήρχαν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία και σε ποια επίπεδα.

«Περιμέναμε να βρούμε κάποια διαφορά, αλλά μας εξέπληξε το εύρος της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Joshua Twigg, από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

«Στους ασθενείς με πνευμονία, τα επίπεδα των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο, ήταν 20πλασια σε όσους έφεραν τεχνητή οδοντοστοιχία απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές» πρόσθεσε.

Μία άλλη διαφορά αφορούσε την ποικιλία των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν στις δύο ομάδες. Αυτή ήταν σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς με πνευμονία, καθώς τα βακτήρια της πνευμονίας έδειχναν να έχουν εκτοπίσει τα υπόλοιπα.

Ο Δρ. Twigg και οι συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι δεν τεκμηριώνεται ακόμη ότι η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από μία βρώμικη τεχνητή οδοντοστοιχία.

«Η μελέτη μας δείχνει μία συσχέτιση. Συνεχίζουμε την έρευνά μας για να εξακριβώσουμε ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως μια τεχνητή οδοντοστοιχία μπορεί να αποτελέσει «δεξαμενή» ανάπτυξης μικροβίων. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να γίνεται καθημερινός, σωστός καθαρισμός.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medical Microbiology.