ΥΓΕΙΑ

Ινομυαλγία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διαφορετικές αιτίες

Για πολλά χρόνια, οι πάσχοντες με ινομυαλγία, την πάθηση που έχει ως κύριο σύμπτωμα τον διάχυτο πόνο, πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους βρίσκονταν μόνο στο μυαλό τους.

Ινομυαλγία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διαφορετικές αιτίες

Πλέον η ασθένεια λαμβάνεται πολύ πιο σοβαρά υπόψιν για πολλούς λόγους.

Οι πάσχοντες με ινομυαλγία είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα λόγω ατυχημάτων, μολύνσεων και αυτοκτονιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η ινομυαλγία συχνά αποκαλείται "φανταστική κατάσταση", με συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την κλινική χρησιμότητα της διάγνωσης», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Yulia Treister-Goltzman του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, στο Ισραήλ.

«Η ανασκόπησή μας παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο για αυτοκτονικό ιδεασμό, την πρόληψη ατυχημάτων και την πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων», τονίζουν.

Το πώς ακριβώς η ινομυαλγία μπορεί να συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά αυτή η κατάσταση συχνά συνοδεύεται από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση έξι μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 189.000 ενήλικες. Όλοι είχαν ινομυαλγία και άλλες παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ινομυαλγία είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από όλες τις αιτίες, εάν διαγνωστούν σύμφωνα με τα τελευταία κριτήρια διάγνωσης.

Ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί διαγιγνώσκουν την ινομυαλγία έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο των χρόνων. Το 1990, μια διάγνωση ινομυαλγίας λάμβανε υπόψη μόνο τον εκτεταμένο πόνο και τα σημεία ευαισθησίας. Σήμερα, οι γιατροί εξετάζουν επίσης συμπτώματα όπως η κόπωση, η σύγχυση, οι πονοκέφαλοι, ο πόνος και οι κράμπες στο στομάχι και η κατάθλιψη.

Χρησιμοποιώντας τα πρόσφατα κριτήρια διάγνωσης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ινομυαλγία είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της σήψης, και πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν συγκριτικά με τα άτομα χωρίς ινομυαλγία. Είχαν επίσης 5% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε ατύχημα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων υποδηλώνει ότι η ινομυαλγία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τις αυξημένες πιθανότητες θανάτου από λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να συνοδεύει την ινομυαλγία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

«Το εύρημα του αυξημένου κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με ατυχήματα, μπορεί να προέλθει από την κούραση, τον μη αναζωογονητικό ύπνο και την αδυναμία συγκέντρωσης που συνοδεύουν την ινομυαλγία και αποτελούν μέρος των διαγνωστικών της κριτηρίων από το 2010», κατέληξαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Οι άνθρωποι με ινομυαλγία είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με άτομα ίδιας ηλικίας χωρίς αυτήν την πάθηση, πιθανώς επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και λαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο RMD Open.