ΥΓΕΙΑ

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Η διατροφή που μειώνει το λίπος στο συκώτι

Η Μη Αλκοολική ΣτεατοΗπατίτιδα (ΜΑΣΗ) είναι μια προχωρημένη μορφή μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Η διατροφή που μειώνει το λίπος στο συκώτι

Οφείλεται στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που προκαλεί φλεγμονή και ουλές και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και πρόωρου θανάτου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω της δίαιτας ωστόσο, δεν επιφέρει σημαντική μείωση του λίπους στο συκώτι, ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή και οι ουλές.

Νέα μελέτη έδειξε ότι η γρήγορη απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω δίαιτας με σούπες και ροφήματα, που ακολουθείται συνήθως για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 16 παχύσαρκοι με μέτριες έως προχωρημένες ουλές στο ήπαρ. Πέντε από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και 11 άνδρες. Οι περισσότεροι ήταν λευκοί. Όλοι οι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αδυνατίσματος αντικατέστησαν τα κανονικά γεύματά τους με ειδικές σούπες, σέικ και μπάρες για 12 εβδομάδες. Κατανάλωναν καθημερινά τέσσερα προϊόντα της επιλογής τους, τα οποία τους παρείχαν περίπου 880 θερμίδες και όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Μετά την περίοδο των 12 εβδομάδων, άρχισαν να επαναφέρουν τα τρόφιμα στη διατροφή τους.

Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος και την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων και τους υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος και τομογραφίες για να ελέγξουν την υγεία του ήπατος. Οι τομογραφίες υπολόγισαν το βαθμό της φλεγμονής και τις ουλές του ήπατος καθώς και την ποσότητα του λίπους. Οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν στις 12 και 24 εβδομάδες.

Οι 14 από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη διάρκειας 24 εβδομάδων, έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους, καθώς συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα.

Οι τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στο ηπατικό λίπος και στους δείκτες ηπατικής φλεγμονής και ουλών.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σοβαρότητα της ηπατικής νόσου που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, πλησιάζοντας το επίπεδο βελτίωσης που παρατηρείται με την απώλεια βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Κανένα δοκιμασμένο φάρμακο δεν έχει δείξει ότι μπορεί να επιτύχει τόσο μεγάλη βελτίωση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αν οι συμμετέχοντες καταφέρουν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους τους στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιστρέψει την πορεία της ηπατικής νόσου.

Στους ασθενείς που είχαν υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, βελτιώθηκε τόσο η συστολική αρτηριακή πίεση, όσο και η αιμοσφαιρίνη A1C (δείκτης ελέγχου του σακχάρου στο αίμα). Αυτό δείχνει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, που είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε άτομα με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Επειδή πρόκειται για μικρή μελέτη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obesity.