ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Η θεραπεία που επιταχύνει τη βιολογική γήρανση

Οι γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού, γερνάνε ταχύτερα από τις γυναίκες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την ασθένεια.

Καρκίνος μαστού: Η θεραπεία που επιταχύνει τη βιολογική γήρανση

Η θεραπεία που έλαβαν επηρέασε το βαθμό γήρανσής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Moffitt Cancer Center στην Τάμπα της Φλόριντα.

«Στις επιζήσασες καρκίνου του μαστού, είναι υψηλότερα τα ποσοστά διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και βιώνουν ταχύτερη σωματική και γνωστική έκπτωση από τις γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού. Σε αυτή τη μελέτη, θέλαμε να εξερευνήσουμε τη βιολογία πίσω από αυτό και να εξετάσουμε εάν ορισμένες θεραπείες καρκίνου είχαν μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις επιζήσασες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jacob Kresovich, επίκουρος καθηγητής στο Moffitt.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε δεδομένα από την Sister Study, η οποία εντόπισε περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο και την επιβίωση από καρκίνο του μαστού.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 50.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 74 ετών, που είχαν μια αδερφή που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι ίδιες δεν είχαν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ 2003 και 2009 και στη συνέχεια έδινα κάθε χρόνο στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους.

Στις ΗΠΑ ζουν σχεδόν 4 εκατομμύρια επιζήσασες καρκίνου του μαστού.

Κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, οι συμμετέχουσες έδωσαν δείγμα αίματος. Κάποιες ξαναέδωσαν αίμα πέντε ή 10 χρόνια αργότερα.

Από τις 417 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, επιλέχθηκαν οι 190 επειδή διαγνώστηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αιμοληψίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κάθε δείγμα αίματος χρησιμοποιώντας τρεις μετρήσεις βιολογικής γήρανσης: PhenoAgeAccel, GrimAgeAccel και DunedinPACE. Αυτές οι μετρήσεις χρησιμοποιούν μια φυσική τροποποίηση στο DNA που αλλάζει σε όλη τη διάρκεια ζωής. Ο στόχος είναι να μετρηθεί πόσο γρήγορα γερνά ένα άτομο σε μοριακό επίπεδο.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού μεταξύ των αιμοληψιών, παρουσίασαν ταχύτερες αυξήσεις στη βιολογική γήρανση σε σύγκριση με εκείνες που δεν εμφάνισαν καρκίνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη βρήκε μόνο μικρές διαφορές στη γήρανση με βάση τη φυλή και τους τύπους όγκων που ανέπτυξαν οι γυναίκες, αλλά αυτό δεν ίσχυε για τον τύπο θεραπείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού: ενδοκρινική θεραπεία, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

«Βρήκαμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ταχύτερης βιολογικής γήρανσης και εκείνων που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα συμβάλουν στη συζήτηση για το πώς να θεραπεύουμε και να φροντίζουμε καλύτερα τις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού» », δήλωσε ο Kresovich.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.