ΥΓΕΙΑ

Χημειοθεραπεία & περιφερική νευροπάθεια: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών συχνά εμφανίζουν περιφερική νευροπάθεια, μια παρενέργεια της χημειοθεραπείας που μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα για μήνες ή και χρόνια.

Χημειοθεραπεία & περιφερική νευροπάθεια: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα

Νέα μελέτη δείχνει ότι έξι μήνες αερόβιας άσκησης μπορούν να μειώσουν αυτή τη δυσάρεστη παρενέργεια.

«Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής μπορούν να μεταμορφώσουν την υποστηρικτική φροντίδα για τις γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο των ωοθηκών, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλείται από χημειοθεραπεία», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Leah Ferrucci, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale και μέλος του Κέντρου Καρκίνου του ίδιου πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι ένα δομημένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης που γίνεται στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει χημειοθεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών», δήλωσε η Ferrucci.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη σωματική υγεία. Στη νέα έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών που έλαβαν χημειοθεραπεία, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του προγράμματος άσκησης και το συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου ασθενών που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης.

Οι ασθενείς που έκαναν άσκηση είδαν μείωση κατά 1,3 βαθμούς στα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας λόγω χημειοθεραπείας στο τέλος του εξάμηνου προγράμματος. Όσες ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και λάμβαναν μόνο τηλεφωνικές οδηγίες σε εβδομαδιαία βάση, είδαν μικρή αύξηση στα συμπτώματα κατά 0,4 βαθμούς.

Τα θετικά αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης, ήταν ακόμη μεγαλύτερα για τις συμμετέχουσες που είχαν συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας όταν εγγράφηκαν στη δοκιμή. Αυτές οι γυναίκες είδαν μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά δύο βαθμούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.