ΥΓΕΙΑ

Διαχείριση βάρους: Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής υποστηρίζουν ότι η σειρά με την οποία καταναλώνετε τις τροφές, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας και κατά συνέπεια στη διαχείριση του βάρους σας.

Διαχείριση βάρους: Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές

Υπάρχει τρόπος που θα αυξήσει το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που συνεπάγεται ότι θα τσιμπολογάτε λιγότερο μεταξύ των γευμάτων.

Αντί για ποτά με ζάχαρη, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ροφήματα που δεν αυξάνουν το σάκχαρό σας ενώ απολαμβάνετε το φαγητό σας.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το να τρώει κανείς ακολουθώντας μια συγκεκριμένη σειρά, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα έχει φανεί ότι η σωστή σειρά κατανάλωσης τροφών μπορεί να μειώσει την αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου κατά 75%.

Ιδανικά, τα γεύματα θα πρέπει να ξεκινούν με μη αμυλούχα λαχανικά, να ακολουθούν οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά και να τελειώνετε με υδατάνθρακες.

Ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν αυτή τη σειρά, είναι ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το να καταναλώνετε τις ίδιες τροφές με αντίστροφη σειρά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά επιβραδύνουν την απελευθέρωση των σακχάρων από τους απλούς υδατάνθρακες.

Εάν ξεκινήσετε με άμυλα και σάκχαρα, τότε αυτά διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου. Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα των απότομων αυξομειώσεων γλυκόζης είναι οι συνεχείς λιγούρες, η χρόνια κόπωση, ο κακός ύπνος και η πνευματική σύγχυση, ενώ μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως ακμή, αρθρίτιδα, στειρότητα, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων γλυκόζης βελτιώνει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας, κρατά μακριά τις λιγούρες και βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Για πολλά χρόνια, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελούσε πρόβλημα μόνο για τους διαβητικούς. Οι συνεχείς αυξομειώσεις της γλυκόζης όμως, μπορούν να επηρεάσουν όλους τους ανθρώπους. Τρώγοντας με τη σωστή σειρά, δίνετε προτεραιότητα σε τρόφιμα που επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν τον αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να χωρίσετε τα γεύματά σας σε διαφορετικές ομάδες τροφίμων, το να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα έχει τεράστιο αντίκτυπο, καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ειδικοί συνιστούν να γεμίζετε το στομάχι σας με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες πριν καταναλώσετε υδατάνθρακες. Συνιστούν επίσης να αποφεύγετε το ψωμί πριν το κυρίως γεύμα, καθώς οδηγεί σε μεγάλη και απότομη αύξηση της γλυκόζης. Αποφεύγετε επίσης να καταναλώνετε άμυλο με άδειο στομάχι. Εναλλακτικά, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα ποτά με ζάχαρη μπορούν επίσης να αυξήσουν το σάκχαρό σας, γι' αυτό είναι προτιμότερο να τρώτε κάτι αλμυρό στο πρωινό αντί για γλυκό. Οι καλύτερες τροφές για να τρώτε το πρωί με άδειο στομάχι είναι τα αυγά, το ελληνικό γιαούρτι, το τόφου, τα αλλαντικά, το τυρί, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τέλος, είναι σημαντικό να παραμένετε σωματικά δραστήριοι μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Πηγή: mirror.co.uk