ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ειδικά όταν δεν ρυθμίζεται σωστά.

Διαβήτης: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου
Man Using Continuous Glucose Remote Monitor Diabetes Sensor Bigstock

Μία εξ αυτών είναι το διαβητικό πόδι, το οποίο προκαλεί η περίσσεια γλυκόζης στα νεύρα ή/και στα αγγεία των κάτω άκρων.

Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται τους μικροτραυματισμούς που οδηγούν στη δημιουργία πληγών, οι οποίες δεν μπορούν να επουλωθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο γάγγραινας και ακρωτηριασμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας σουηδικής μελέτης, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για τους διαζευγμένους άνδρες απ’ ό,τι για τους παντρεμένους ή τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι διαζευγμένοι άνδρες με διαβήτη τύπου 1 ή 2 είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ακρωτηριασμό κάτω άκρου λόγω της νόσου τους.

Είχαν επίσης 57% περισσότερες πιθανότητες ακρωτηριασμού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους γυναίκες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαφορά πιθανώς οφείλεται στο ότι οι διαζευγμένοι άνδρες συχνά δεν φροντίζουν επαρκώς την υγεία τους. Ενδέχεται επίσης να οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες ή ακόμα και στο ότι ζουν μόνοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από χιλιάδες Σουηδούς με διάγνωση διαβήτη προκειμένου να διερευνήσουν αν οι δημογραφικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και το ιατρικό ιστορικό σχετίζονται με τον κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Στη μελέτη εντάχθηκαν όλοι οι ενήλικες Σουηδοί (ηλικίες 18 ετών και άνω), οι οποίοι διαγνώσθηκαν με διαβήτη μεταξύ 2007 και 2016. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν μέχρι το 2017 ή έως ότου ακρωτηριαστούν ή χάσουν τη ζωή τους.

Στο 98% των περιπτώσεων η διάγνωση ήταν σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που είναι και η συχνότερη μορφή της νόσου. Οι υπόλοιποι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Εκτός από την οικογενειακή κατάσταση και το φύλο, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ακρωτηριασμό ήταν η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Σημαντική ήταν επίσης η υγεία των ποδιών τους. Οι ασθενείς με νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια, είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Αν είχαν ιστορικό εξελκώσεων στα πόδια, ο κίνδυνος ήταν οκταπλάσιος.

Αυξημένο κίνδυνο αντιμετώπιζαν επίσης οι ινσουλινοεξαρτώμενοι και οι καπνιστές. Αντίθετα, οι παχύσαρκοι διαβητικοί φάνηκε να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο έναντι όσων είχαν φυσιολογικό βάρος.

Η μελέτη θα παρουσιασθεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Αμβούργο.

Πηγή: Independent