ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί παίζει ρόλο σε ποιο χέρι κάνετε το εμβόλιο

Μπορεί να θεωρείται μια ασήμαντη λεπτομέρεια, αλλά το χέρι στο οποίο επιλέγει κάποιος να κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 παίζει ρόλο.

Κορονοϊός: Γιατί παίζει ρόλο σε ποιο χέρι κάνετε το εμβόλιο

Εάν η αναμνηστική δόση γίνει στο ίδιο χέρι με το τελευταίο εμβόλιο κατά της Covid-19, η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ισχυρότερη.

«Το ερώτημα φαίνεται τόσο κοινότοπο, που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί να το θέσει», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Martina Sester, βιολόγος και επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Ιατρικής των Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Saarland στη Γερμανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 303 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο mRNA, καθώς και μια αναμνηστική ένεση στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού της Γερμανίας.

Δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση, ο αριθμός των κυττάρων δολοφόνων Τ ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσους είχαν κάνει και τις δύο ενέσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα κύτταρα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα που στοχεύουν, υπήρχαν στο 67% των περιπτώσεων του ίδιου βραχίονα και μόνο στο 43% των ατόμων που έκαναν τις ενέσεις τους σε διαφορετικούς βραχίονες, σύμφωνα με την Laura Ziegler, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Saarland.

Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στους τοπικούς λεμφαδένες.

Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα σε σημεία όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Εάν τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε αυτούς τους λεμφαδένες διεγείρονται εκ νέου στο ίδιο μέρος, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη.

Αν και η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η λήψη της αναμνηστικής δόσης στο ίδιο χέρι, οδηγεί σε καλύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικά για τη γρήγορη καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Ωστόσο, τα αντισώματα στα άτομα που έκαναν την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι, ήταν πιο αποτελεσματικά στο να δεσμεύουν τις πρωτεΐνες αιχμής του ιού, έδειξε η μελέτη. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι υπεύθυνες για την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eBioMedicine.