ΥΓΕΙΑ

Δεύτερο έμφραγμα: Ο κίνδυνος από την παράλειψη ασπιρίνης

Μετά από ένα έμφραγμα, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει χαμηλή δόση ασπιρίνης λόγω της αντιθρομβωτικής της δράσης, προκειμένου να σας προφυλάξει από ένα δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Δεύτερο έμφραγμα: Ο κίνδυνος από την παράλειψη ασπιρίνης

Πολλοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται με αυτή την οδηγία, με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ενός δεύτερου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου συγκριτικά με όσους λαμβάνουν συστηματικά αντιθρομβωτική αγωγή.

Η ασπιρίνη περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το οποίο ανήκει στους αναστολείς της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων.

Ερευνητές στο κρατικό νοσοκομείο στο Frederiksberg της Δανίας με επικεφαλής την Anna Meta Kristensen, μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προληπτικής Καρδιολογίας (EAPC), διαπίστωσαν ότι όσοι δεν λαμβάνουν ασπιρίνη μετά από έμφραγμα, κινδυνεύουν με δεύτερο έμφραγμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 40.100 ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίοι έπαθαν το πρώτο έμφραγμα μεταξύ 2004 και 2017. Οι ερευνητές εξέτασαν ποιοι λάμβαναν ασπιρίνη δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ χρόνια μετά τα εμφράγματα.

Παρατηρήθηκε ότι σταδιακά οι ασθενείς σταματούσαν τη λήψη ασπιρίνης. Στα δύο χρόνια, το 90% των επιζώντων εμφράγματος εξακολουθούσε να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη με συνέπεια, και αυτό μειώθηκε στο 84% στα τέσσερα χρόνια, στο 82% στα έξι χρόνια και στο 81% στα οκτώ χρόνια.

Τα άτομα που δεν έπαιρναν ασπιρίνη σταθερά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν δεύτερο έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν σε όλα τα χρονικά σημεία της παρακολούθησης.

Στα τέσσερα χρόνια, ο κίνδυνος για τους ασθενείς με τη χαμηλότερη συμμόρφωση, ήταν 40% υψηλότερος σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν πιστά τη χαμηλή δόση ασπιρίνης όπως τους συνταγογραφήθηκε.

Αν και οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς σταδιακά αμελούν τη λήψη ασπιρίνης μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο δεν διερευνήθηκαν, οι επιστήμονες εικάζουν ότι συχνά οι ασθενείς το αμελούν, ειδικά όταν λαμβάνουν πολλά φάρμακα, ενώ ορισμένοι το αποφεύγουν λόγω γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Society of Cardiology.