ΥΓΕΙΑ

Ενδοκαρδίτιδα: Το σύμπτωμα της θανατηφόρας λοίμωξης στα χέρια

Η ενδοκαρδίτιδα, μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη στην εσωτερική πλευρά της καρδιάς, το ενδοκάρδιο, και τις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλείται συνήθως από βακτήρια που εισέρχονται στο αίμα και φτάνουν στην καρδιά.

Ενδοκαρδίτιδα: Το σύμπτωμα της θανατηφόρας λοίμωξης στα χέρια

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, πρήξιμο στα πόδια, ρίγη και πυρετό, κόπωση, απώλεια βάρους, πόνο στις αρθρώσεις, επίμονο βήχα και δύσπνοια.

Υπάρχει ωστόσο και ένα ακόμη σημάδι που εκδηλώνεται στις παλάμες και μπορεί να οφείλεται στη σοβαρή λοίμωξη.

Εάν παρατηρήσετε κόκκινα ή μοβ σημάδια στις παλάμες ή τα δάχτυλά σας, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Ο αποχρωματισμός με κηλιδωτά κόκκινα ή μοβ σημάδια στις παλάμες σας (Janeway lesions) μπορεί να είναι σημάδι βακτηριακής λοίμωξης στην καρδιά ή στα γύρω αιμοφόρα αγγεία.

Τα αποχρωματισμένα σημεία είναι ανώδυνα και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να αγνοήσετε το πρόβλημα. Εάν παρατηρήσετε αυτούς τους αποχρωματισμούς στις παλάμες σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, για να διαπιστώσετε εάν έχετε κάποια καρδιακή λοίμωξη, που απαιτεί αντιβιοτικά, ή άλλη θεραπεία.

Η ενδοκαρδίτιδα είναι πολύ σπάνια σε άτομα με φυσιολογική καρδιά που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, μερικές φορές ωστόσο τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνίδια και είναι σοβαρά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.

Αν και η καρδιά μας είναι συνήθως καλά προστατευμένη από λοιμώξεις, τα βακτήρια μπορούν να παρακάμψουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα:

  • που έχουν τεχνητές βαλβίδες στην καρδιά
  • που έχουν κατεστραμμένες βαλβίδες
  • με συγγενή καρδιοπάθεια
  • με προβλήματα καρδιακής βαλβίδας μετά από μεταμόσχευση καρδιάς
  • με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια - πάχυνση ενός τμήματος ή και ολόκληρης της καρδιάς που οφείλεται σε ανωμαλία του γενετικού υλικού. Τα κύτταρα της καρδιάς δεν έχουν τη σωστή διάταξη σε μερικά σημεία και αυτό προκαλεί δυσλειτουργία της καρδιάς
  • που πέρασαν ενδοκαρδίτιδα στο παρελθόν
  • που κάνουν αιμοκάθαρση
  • που κάνουν χρήση μολυσμένης σύριγγας
  • που πάσχουν από AIDS

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση βλάπτει τις καρδιακές βαλβίδες και διαταράσσει την κανονική ροή του αίματος μέσω της καρδιάς.

Η ενδοκαρδίτιδα αντιμετωπίζεται με μια σειρά αντιβιοτικών που χορηγούνται ενδοφλέβια, γι' αυτό ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση ή την αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης βαλβίδας ή για την παροχέτευση τυχόν αποστημάτων.

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια, ειδικά εάν εμφανιστούν επιπλοκές.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της προοπτικής για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πηγή: mirror.co.uk