ΥΓΕΙΑ

Τα δύο φρούτα που επιδεινώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τους πόνους της αρθρίτιδας και οι ειδικοί προειδοποιούν για δύο κοινά φρούτα τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τα δύο φρούτα που επιδεινώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και φλεγμονή, καθώς και προβλήματα κινητικότητας στους πάσχοντες.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για την αρθρίτιδα, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ή στην επιδείνωση της κατάστασης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάποιες τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν τον πόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα μήλα και οι ντομάτες.

Οι πάσχοντες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να βοηθηθούν από την αλλαγή της διατροφής τους, ακόμη και να εξαλείψουν εντελώς τον πόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αποκλεισμός κάποιων τροφών ελαττώνει ή εξαλείφει τον πόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φλεγμονή.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς με αρθρίτιδα, αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι και η καφεΐνη επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τόσο τα μήλα όσο και οι ντομάτες περιέχουν σολανίνη, μία χημική ένωση που ανήκει στα αλκαλοειδή. Χαρακτηρίζεται ως δραστικό γλυκοαλκαλοειδές δηλητήριο που απαντάται σε είδη των Στρυχνοειδών του γένους Solanum, όπως την πατάτα (Solanum tuberosum), τη ντομάτα (Solanum lycopersicum) και τη μελιτζάνα (Solanum melongena).

Η σολανίνη έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες γι’ αυτό και θεωρείται φυσικό φυτοφάρμακο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, κυρίως όμως υπάρχει όπου αναπτύσσεται πράσινο χρώμα, όπως στις πατάτες, γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται ποτέ ωμές και κυρίως το σημείο που έχει πρασινίσει. Η σολανίνη πήρε το όνομα της από το νυχτολούλουδο Solanum nigrum, από τους καρπούς του οποίου απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1820.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013, εξέτασε τη σχέση σολανίνης και αρθρίτιδας.

Η σολανίνη πιστεύεται ότι συμβάλλει στη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι γυναίκες που βρίσκονται στη μετεμμηνόπαυση πρέπει να αποφεύγουν τροφές με σολανίνη για να ανακουφιστούν από τον πόνο των αρθρώσεων.

Πηγή: mirror.co.uk