ΥΓΕΙΑ

Προσπαθείτε να συλλάβετε; Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγουν μια σειρά τροφών.

Προσπαθείτε να συλλάβετε; Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα οστρακοειδή, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα μαλακά τυριά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχουν βακτήρια που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ίδιες ή το αγέννητο μωρό τους.

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές και όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Δείτε ποιες είναι αυτές, σύμφωνα με την ειδική στη διατροφή γονιμότητας, Ro Huntriss:

Αλκοόλ

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να μεταδοθεί στο αγέννητο μωρό σας.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βλάβη το μωρό σας και όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

«Εάν μια μητέρα καταναλώνει αλκοόλ όταν είναι έγκυος, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας, καθώς και εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ψυχικά και σωματικά προβλήματα στο μωρό σας» λέει η Huntriss.

Αλλά ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την εγκυμοσύνη. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται και με μειωμένες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη πρέπει να περιορίζεται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, παρόλο που δεν έχει αρνητική επίδραση στην εγκυμοσύνη.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αποβολής, σύμφωνα με τη Huntriss.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Κάθε φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει 100 mg καφεΐνης.

Εάν προσλαμβάνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ενώ είστε έγκυος, κινδυνεύετε από επιπλοκές, όπως χαμηλό βάρος γέννησης και αποβολή.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

«Αν και αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως είναι ο σίδηρος, το ιώδιο και τα ωμέγα-3, θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο μερίδες την εβδομάδα λόγω των βαρέων μετάλλων που περιέχουν, οι οποίοι μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να βλάψουν το έμβρυο» λέει η Huntriss.

Σύμφωνα με το NHS, η κατανάλωση υπερβολικά λιπαρών ψαριών μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα αγέννητο μωρό, επειδή περιέχουν διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια.

Το NHS προσθέτει ότι οι έγκυες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια, τα καπνιστά ή τα παστά ψάρια, επειδή μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια λιστέρια.

Αυτά προκαλούν λιστερίωση, μια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια ή να αρρωστήσει σοβαρά το νεογέννητο μωρό.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

Τροφές όπως τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι και το ιχθυέλαιο πρέπει να αποφεύγονται εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, την οποία οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν δεν πρέπει να καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

«Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η βιταμίνη Α μπορεί να γίνει επιβλαβής για ένα αγέννητο μωρό».

Η βιταμίνη Α σχηματίζεται στο σώμα όταν διασπάται η βήτα-καροτίνη, η χρωστική των κόκκινων, κίτρινων και πράσινων φυλλωδών λαχανικών.

Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες στο έμβρυο, όπως δισχιδή ράχη (μη φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης), μικρά ή καθόλου μάτια, λαγόχειλο, απουσία ή παραμόρφωση αυτιών και παραμορφώσεις άκρων, νεφρών, γεννητικών οργάνων, καρδιάς, θυρεοειδούς αδένα και σκελετού.

Τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε μαργαρίνες, κέικ, μπισκότα και γρήγορο φαγητό, θα πρέπει να αποφεύγονται εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

«Η πρόσληψη τρανς λιπαρών σχετίζεται με αύξηση της στειρότητας και μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της κύησης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα και αποβολές», λέει η Huntriss.

Οι κατασκευαστές έχουν μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια λόγω των γνωστών επιπτώσεών τους στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και θρομβώσεων.

Πηγή: Mail Online