ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ

Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, γίνεται πιο εύκολος ο έγκαιρος εντοπισμός της διαταραχής σε ένα παιδί.

Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη συμπεριφορά, καθώς προκαλεί υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, ενώ εκδηλώνεται με κοινά μοτίβα.

Στο παρελθόν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ένα παιδί με ΔΕΠΥ είναι απλά άτακτο ή αποδιοργανώνεται εύκολα. Πλέον είναι γνωστό ότι πρόκειται για πιο περίπλοκη κατάσταση.

Δύο ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέχουν όλοι οι γονείς.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Seb Thompson, όταν κάποιος έχει ΔΕΠΥ, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, είναι υπερκινητικός και παρορμητικός. Μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα συμπτώματα ή ένα από αυτά.

Τα μοτίβα ΔΕΠΥ δεν φαίνονται πάντα τα ίδια σε κάθε παιδί, αλλά «κάθε παιδί με ΔΕΠΥ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα μοναδικό σύνολο δυσκολιών», σύμφωνα με τη Γεωργία Χρονάκη, λέκτορα αναπτυξιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. «Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να μείνει συγκεντρωμένο μέσα στην τάξη, ενώ ένα άλλο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ έχει συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του παιδιού σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ. Μπορεί επίσης τα παιδιά να έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, αλλά να διαγνωστούν και τα δύο με ΔΕΠΥ.

Ο Δρ. Thompson εξηγεί: «Η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ, μπορεί να περιλαμβάνουν την αδυναμία του παιδιού να μείνει ακίνητο, υπερβολική ανησυχία, αδυναμία αθόρυβης ενασχόλησης με εργασίες, παρορμητική έκφραση, εκτέλεση πράξεων χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, καθώς και την τάση να μην εξετάζει τους κινδύνους της συμπεριφοράς».

Άλλα σημάδια είναι το παιδί να ξεχνάει και να τοποθετεί αντικείμενα σε λάθος σημεία, να αποσπάται εύκολα και να φαίνεται σαν να ονειρεύεται.

«Φανταστείτε το σαν να θέλετε πραγματικά να δώσετε προσοχή σε μια συζήτηση, αλλά ο εγκέφαλός σας να μην σας αφήνει. Φανταστείτε ότι θέλετε πραγματικά να καθίσετε και να παρακολουθήσετε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ή να καθίσετε να φάτε ή να χαλαρώσετε και να μην σας το επιτρέπει ο εγκέφαλός σας. Οι νέοι με ΔΕΠΥ συχνά βιώνουν μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα αν δεν καταλαβαίνουν γιατί ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος».

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας εκδηλώνει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε ειδικό. Οι διαγνώσεις γίνονται συνήθως από εξειδικευμένες ομάδες αξιολόγησης της ΔΕΠΥ.

Πηγή: mirror.co.uk