ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 240%

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έρευνα έδειξε ότι 1 στους 4 παίκτες γκολφ διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος: αυτό αντιστοιχεί σε 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοινό πληθυσμό.

Καρκίνος του δέρματος: Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 240%
Bigstock

Το γκολφ προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό σωματικής δραστηριότητας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και διασκέδασης σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ενέχει και έναν κίνδυνο που λίγοι αναλογίζονται.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι οι παίκτες του γκολφ διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό.

Η μελέτη δείχνει ότι ένας στους τέσσερις παίκτες του γκολφ διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος: αυτό αντιστοιχεί σε 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου!

Η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τον επιπολασμό των καρκίνων του δέρματος σε άτομα που παίζουν τακτικά γκολφ στην Αυστραλία.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Brad Stenner, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του να λαμβάνει κανείς όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο, όταν βγαίνει να παίξει γκολφ:

“Το να παίζεις γκολφ τακτικά έχει μια σειρά από εξαιρετικά οφέλη για την υγεία: από το να σε βοηθά να παραμένεις σε φόρμα και δραστήριος, μέχρι να σε κρατά σε επαφή με φίλους.

Για παράδειγμα, αν διασχίζετε ένα μέσης έκτασης γήπεδο γκολφ, περπατάτε τουλάχιστον 5-7 χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι. Προσθέστε την τσάντα με μπαστούνια γκολφ και ίσως 2-3 παιχνίδια την εβδομάδα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο καλό κάνει το γκολφ για την αντοχή, τον μυϊκό τόνο και την ευεξία σας”.

Καρκίνος του δέρματος: Εκτόξευση του κινδύνου για τους παίκτες γκολφ

Αν και υπάρχουν σαφή οφέλη για την υγεία από την ενασχόληση με το γκολφ, αυτή η μελέτη διερεύνησε τους κινδύνους του γκολφ καθώς οι παίκτες τείνουν να παίζουν για 4 ή περισσότερες ώρες στον ήλιο, χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές αντηλιακής προστασίας.

"Διαπιστώσαμε ότι το 27% των παικτών (περίπου 1 στους 4) είχε διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος, σε σύγκριση με το 7% του γενικού πληθυσμού", επισήμανε ο δρ. Stenner.

Ο καρκίνος του δέρματος ευθύνεται για τον μεγαλύτερο αριθμό καρκίνων που διαγιγνώσκονται στην Αυστραλία κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% όλων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων στην χώρα.

Ένας στους τρεις διαγνωσμένους καρκίνους σχετίζεται με το δέρμα, με 2-3 εκατομμύρια μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος και 132.000 μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος να εμφανίζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

“Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παίκτες του γκολφ έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Γνωρίζοντας αυτό, θα πρέπει να προσπαθούν πιο ενεργά να προστατεύσουν τον εαυτό τους”, λέει ο δρ. Stenner.

“Η συμβουλή μου είναι: προτού βγείτε έξω και παίξετε γκολφ, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει κάποιο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φοράτε ένα καπέλο με πλατύ γείσο και κάποιο είδος προστασίας για τα χέρια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη μέγιστη κάλυψη. Επίσης, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε εκ νέου αντηλιακό καθώς προχωράτε στο παιχνίδι”, κατέληξε ο ίδιος.