ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα του επιθετικού καρκίνου

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι σπάνια, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη, επιθετική μορφή καρκίνου, η οποία δύσκολα εντοπίζεται εγκαίρως, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα του επιθετικού καρκίνου

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες γι' αυτή τη μορφή καρκίνου, η οποία ευθύνεται για περίπου το 1-5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

«Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι ύπουλος, καθώς δεν εκδηλώνεται συνήθως με κάποιο όγκο στο στήθος, όπως θα περίμεναν πολλές γυναίκες όταν σκέφτονται τον καρκίνο του μαστού. Αντίθετα, η ασθένεια προκαλεί φλεγμονώδη συμπτώματα, όπως πρήξιμο και ερυθρότητα, καθώς τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν τα λεμφαγγεία στο δέρμα» λέει ο Δρ. William Dahut, επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν γρήγορα, σε διάστημα μόλις 3-6 μηνών, οπότε εάν τα εμφανίσετε, είναι σημαντικό να διερευνηθούν άμεσα» πρόσθεσε.

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να μην εμφανίζεται στη μαστογραφία.

Όλες οι περιπτώσεις φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού θεωρούνται προχωρημένες όταν βρίσκονται στο στάδιο 3, επειδή μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από άλλες μορφές καρκίνου του μαστού.

Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να έχει κάνει μετάσταση περίπου στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Από φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες.

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο της επιδερμίδας του στήθους
  • Ερυθρότητα σε πάνω από το ένα τρίτο του μαστού
  • Πάχυνση του δέρματος του μαστού με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν φλούδα πορτοκαλιού.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν ανεστραμμένη θηλή, ο ένας μαστός γίνεται μεγαλύτερος από τον άλλο ή η γυναίκα τον αισθάνεται πιο ζεστό και πιο βαρύ, ευαισθησία, πόνο και φαγούρα στο μαστό.

Το πρήξιμο των λεμφαδένων στις μασχάλες ή κοντά στην κλείδα μπορεί επίσης να είναι σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μια γυναίκα που έχει τα συμπτώματα αλλά δεν είναι έγκυος ή θηλάζουσα ή βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

Διάγνωση - αντιμετώπιση

Η διάγνωση περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού ή μαγνητική τομογραφία μαστού, καθώς και βιοψία, η οποία προϋποθέτει αφαίρεση ενός μικρού κομματιού ιστού του μαστού για αξιολόγηση σε εργαστήριο.

Εάν ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού δεν έχει κάνει μετάσταση, η θεραπεία συνήθως ξεκινά με χημειοθεραπεία και ακολουθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Η ακτινοβολία και άλλες πιο στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες, χορηγούνται μετά από χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την αντικαρκινική εταιρεία.

Εάν έχει εξαπλωθεί, αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Συγκεκριμένοι συνδυασμοί φαρμάκων ή συνδυασμοί φαρμάκων και ακτινοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Πηγή: healthday.com