ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στις νέες και μεσήλικες γυναίκες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του πνεύμονα σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

Καρκίνος πνεύμονα: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά στις νέες και μεσήλικες γυναίκες

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στις νεαρές γυναίκες είναι υψηλότερη από ό,τι στους άνδρες, μια τάση που συνεχίζεται, και τώρα επεκτείνεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, αντιστρέφοντας ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ahmedin Jemal, αντιπρόεδρος της επιστήμης επιτήρησης και ισότητας υγείας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στα νεότερα και μεσήλικα άτομα είναι υψηλότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αντιστρέφοντας το παραδοσιακό μοτίβο», σημείωσε ο Jemal.

«Ο επιπολασμός του καπνίσματος, ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι υψηλότερος στις νεότερες γυναίκες από τους νεότερους άνδρες, όπως και άλλοι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες λόγω επαγγέλματος».

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληθυσμιακά δεδομένα για καρκίνους του πνεύμονα και των βρόγχων που διαγνώστηκαν από το 2000 έως το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης, επιδημιολογίας και τελικών αποτελεσμάτων (SEER) του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μειώσεις στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ 2000-2004 και 2015-2019 ήταν μεγαλύτερες στους άνδρες από τις γυναίκες, οδηγώντας σε υψηλότερη επίπτωση στις γυναίκες ηλικίας 35 έως 54 ετών.

Σε άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών, το ποσοστό ανά 100.000 ανθρωποέτη μειώθηκε κατά 44% στους άνδρες σε σύγκριση με 20% στις γυναίκες. Τα ανθρωποέτη είναι μια μέτρηση που λαμβάνει υπόψη τόσο τον αριθμό των ατόμων στη μελέτη όσο και τον χρόνο που συμμετέχει κάθε άτομο στη μελέτη. Τα ποσοστά επίπτωσης συνέχισαν να είναι χαμηλότερα στις γυναίκες άνω των 55 ετών, αλλά οι διαφορές ήταν μικρότερες.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, με το 80% των περιπτώσεων και των θανάτων να προκαλούνται από το κάπνισμα», είπε ο Jemal.

«Για να μετριαστεί η υψηλή επιβάρυνση της νόσου σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος σε επίπεδο παρόχων και κοινότητας, βελτίωση της πρόσβασης σε βοηθήματα και προγράμματα διακοπής του καπνίσματος και αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Απαιτείται επίσης περαιτέρω έρευνα για να ρίξει φως στους λόγους της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε νεότερες και μεσήλικες γυναίκες», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά τον Οκτώβριο. 12 στην JAMA Oncology.