ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η μέθοδος που μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες επανεμφάνισης & θανάτου

Οι ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που λαμβάνουν μια σειρά φαρμάκων πριν από την καθιερωμένη θεραπεία, έχουν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί η ασθένεια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Η μέθοδος που μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες επανεμφάνισης & θανάτου

Η χημειοακτινοβολία –συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας– είναι η καθιερωμένη θεραπεία από το 1999, παρά τις βελτιωμένες τεχνικές ωστόσο, ο καρκίνος επιστρέφει σε έως και 30% των περιπτώσεων.

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου μελέτησαν 500 ασθενείς, οι οποίες συμμετείχαν σε δεκαετή μελέτη.

Όλες είχαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να φαίνεται χωρίς μικροσκόπιο, αλλά δεν είχε κάνει μετάσταση.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν στην καθιερωμένη θεραπεία χημειοακτινοβολίας, αλλά κάποιες έλαβαν πρώτα χημειοθεραπεία επαγωγής, μια θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του καρκίνου με ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Η εντατική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί φάρμακα για να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα καρκινικά κύτταρα, μεγιστοποιώντας το όφελος της χημειοακτινοβολίας, έχει συνδεθεί με ορισμένους κινδύνους και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Ωστόσο, η αρχική ανάλυση αποκάλυψε ότι, μετά από πέντε χρόνια, το 80% όσων είχαν λάβει και τις δύο θεραπείες ζούσαν και το 73% δεν επανεμφάνισαν καρκίνο ούτε έκανε κάποια μετάσταση ο καρκίνος τους.

Στην ομάδα της τυπικής θεραπείας, το 72% ζούσαν και το 64% δεν είχαν δει τον καρκίνο να επανεμφανίζεται ή να εξαπλώνεται.

Η Δρ. Mary McCormack, επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η σύντομη πορεία πρόσθετης χημειοθεραπείας που χορηγείται αμέσως πριν από την τυπική χημειοακτινοβολία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου κατά 35%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην έκβαση αυτής της ασθένειας τα τελευταία 20 χρόνια».

Στις περισσότερες γυναίκες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται στην ηλικία των 30.

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι περίπου 70%.

Δεδομένου ότι τα φάρμακα που απαιτούνται για την επαγωγική χημειοθεραπεία -καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη- είναι φθηνά, προσβάσιμα και έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς, οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην τυπική θεραπεία σχετικά γρήγορα.

Ο Δρ. Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, χαρακτήρισε τα ευρήματα «αξιοσημείωτα».

«Ο συγχρονισμός είναι το παν όταν θεραπεύεις τον καρκίνο. Δεν μειώνει μόνο τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά μπορεί να διενεργηθεί άμεσα χρησιμοποιώντας φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα παγκοσμίως».

Πηγή: Mail Online