ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους πάσχοντες με διαβήτη

Οι πάσχοντες με καρκίνο παχέος εντέρου που έχουν και διαβήτη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα λόγω των επιπλοκών του διαβήτη. 

Καρκίνος εντέρου: Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους πάσχοντες με διαβήτη

Οι ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Kuo‐Liong Chien, ανέλυσαν στοιχεία για την περίοδο 2007-2015 από τη βάση δεδομένων για τον καρκίνο στην Ταϊβάν.

Η ανάλυση αφορούσε 59.202 ενήλικες με καρκίνο παχέος εντέρου, που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση όγκου.

Από αυτούς, οι 9.448 εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου και 21.031 πέθαναν από διάφορες αιτίες κατά την περίοδο μελέτης.

Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν διαβήτη, όσοι είχαν διαβήτη χωρίς επιπλοκές αντιμετώπιζαν ελάχιστα υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες ή από καρκίνο.

Όσοι παρουσίασαν επιπλοκές του διαβήτη, είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Ο συσχετισμός ήταν πιο ισχυρός στις γυναίκες και σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου αρχικού σταδίου.

Συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς διαβήτη, ασθενείς με διαβήτη και επιπλοκές ή χωρίς είχαν 10–11% υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου παχέος εντέρου.

Οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του διαβήτη και της κακής πρόγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορες οδούς και αποκρίσεις που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, καθώς και από αυξημένες φλεγμονώδεις καταστάσεις, που είναι χαρακτηριστικές του διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer.