ΥΓΕΙΑ

Υπερβολική χρήση κινητού: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα

Η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα καθορίζεται από παράγοντες όπως η συγκέντρωση  (υπολογίζεται σε εκατομμύρια σπερματοζωαρίων ανά ml), η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, το μέγεθος και το σχήμα τους.

Υπερβολική χρήση κινητού: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων να μειώνεται από 99 εκατομμύρια σπερματοζωάρια κατά μέσο όρο στα 47 εκατομμύρια.

Η πτώση αυτή εικάζεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως τα φυτοφάρμακα και η ακτινοβολία και συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως είναι η διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συνέλεξαν δεδομένα για 2.886 άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών, οι οποίοι παρείχαν δείγμα σπέρματος.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου και πού το τοποθετούσαν όταν δεν το χρησιμοποιούσαν.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα, είχαν μειωμένη κατά 21% συγκέντρωση σπέρματος, συγκριτικά με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή η σύνδεση βρέθηκε να είναι πιο έντονη κατά τα προηγούμενα χρόνια της μελέτης, μεταξύ 2005 και 2007, και σταδιακά μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου έως το 2018.

Ο ερευνητής Martin Roosli, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Αυτή η τάση αντιστοιχεί στη μετάβαση από το 2G στο 3G και στη συνέχεια από το 3G στο 4G, που οδήγησε σε μείωση της ισχύος εκπομπής των τηλεφώνων».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης, με τις μισές περιπτώσεις να αποδίδονται στον άνδρα.

«Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από αυτές τις συσκευές στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική ικανότητα. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η συχνότερη χρήση του κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων» σημειώνουν.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα παραμένει «ασαφής».

«Τα μικροκύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση; Προκαλούν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας; Επηρεάζουν την ορμονική ρύθμιση της παραγωγής σπέρματος; Όλα αυτά μένει να ανακαλυφθούν».

Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί συγχυτικοί παράγοντες τους οποίους οι συγγραφείς και οι μελλοντικοί ερευνητές θα πρέπει να διερευνήσουν, όπως η υπόθεση ότι η αυξημένη χρήση του τηλεφώνου σχετίζεται με άγχος που είναι η αιτία της χαμηλότερης ποιότητας του σπέρματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility & Sterility.