ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να επηρεάσει την όραση;

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλοί πάσχοντες με διαβήτη στρέφονται σε φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy για να θεραπεύσουν την ασθένεια και να χάσουν βάρος.

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να επηρεάσει την όραση;

Η σεμαγλουτίδη (η γενική ονομασία και για τα δύο φάρμακα) μπορεί να προκαλέσει γρήγορες πτώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει αυτές τις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα με επιδείνωση μιας κοινής επιπλοκής του διαβήτη, που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να απειλήσει την όραση.

Μπορούν λοιπόν οι άνθρωποι που λαμβάνουν Ozempic και Wegovy να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή να προκαλέσουν επιδείνωση της υπάρχουσας αμφιβληστροειδοπάθειας;

Για να το ανακαλύψουν, επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρα Zeeshan Haq, από την ομάδα Retina Consultants της Μινεσότα, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 48.000 και πλέον πασχόντων με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 51 έως 75 ετών και όλοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ενέσιμη σεμαγλουτίδη.

Η ομάδα του Haq διαπίστωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της θεραπείας, μόνο το 2,2% των ασθενών ανέπτυξαν νέα αμφιβληστροειδοπάθεια ή παρουσίασαν επιδείνωση της υπάρχουσας αμφιβληστροειδοπάθειας.

Εστιάζοντας σε ένα υποσύνολο ασθενών που είχαν ήδη διαγνωστεί με αμφιβληστροειδοπάθεια πρώιμου σταδίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 3,5% παρουσίασαν επιδείνωση της νόσου.

Μεταξύ εκείνων που είχαν μια προχωρημένη μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας στην αρχή της μελέτης, το 60% είδαν βελτίωση στην ασθένεια των ματιών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ο Haq είπε ότι αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ωστόσο, τονίζει ότι «οι διαβητικοί ασθενείς που σκέφτονται τη σεμαγλουτίδη, θα πρέπει να συμβουλεύονται και οφθαλμίατρο σχετικά με την κατάστασή τους».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology