ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που συμβάλλουν στην επούλωση ενός τραύματος

Μετά από ένα τραυματισμό, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να παραμένουν σε πλήρη ακινησία, γι' αυτό περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν καθημερινά, με στόχο τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι τροφές που συμβάλλουν στην επούλωση ενός τραύματος

Ανάλογα ωστόσο με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, οι θερμίδες που χρειάζεται το άτομο, μπορεί να αυξηθούν από 15% έως 50%.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί πατερίτσες για τη μετακίνηση, απαιτούνται διπλάσιες, ακόμη και τριπλάσιες θερμίδες την ημέρα από ό,τι πριν.

Συνεπώς δεν συνιστάται ο περιορισμός των θερμίδων. Επιπλέον, η μείωση των θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Η υπερκατανάλωση τροφής που οδηγεί σε θετικό ισοζύγιο θερμίδων, μπορεί από την άλλη, να συμβάλει σε αύξηση του σωματικού λίπους, απώλεια μυϊκής μάζας και να ενισχύσει τις φλεγμονές.

Ιδανικές τροφές για την επούλωση του τραυματισμού είναι οι εξής:

  • Πρωτεΐνες, ιδιαίτερα οι τροφές που είναι πλούσιες σε λευκίνη
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί στην επούλωση των τραυματισμένων μυών, επομένως η αύξησή της στο 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους έχει φανεί ότι επιδρά ευεργετικά. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη, το αμινοξύ που διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, το χοιρινό, τα ψάρια, τα αυγά, το τόφου και τα φασόλια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά, ειδικά όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, όπως είναι τα παντζάρια, η ρόκα, το σέλινο και το σπανάκι.

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μυϊκή μάζα και να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, γι' αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Υπάρχουν τροφές και ποτά, που έχουν ευεργετική δράση ως προς τον έλεγχο των φλεγμονών με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο στο τραυματισμένο σημείο του σώματος.

Αυτά τα τρόφιμα είναι ο χυμός από κεράσια, το ρόδι, τα παντζάρια, τα μούρα, το τζίντζερ.