ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει τα αντισώματα έναντι της Covid-19

Σινάνη Αικατερίνη

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland δείχνει ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού στα αντισώματα κατά της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, αλλά όχι την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει τα αντισώματα έναντι της Covid-19

Ο επικεφαλής της έρευνας, υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Χημείας και Μοριακών Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου, Marcus Tong, δήλωσε ότι το εύρημα βασίζεται στην έρευνα του ίδιου και των συνεργατών του σχετικά με το πώς η COVID-19 επηρεάζει τους υπέρβαρους ανθρώπους.

«Έχουμε δείξει ότι το υπερβολικό βάρος -όχι μόνο η παχυσαρκία- αυξάνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19. Aυτή η έρευνα δείχνει ότι το υπερβολικό βάρος δημιουργεί μειωμένη απόκριση των αντισωμάτων στη μόλυνση με SARS-CoV-2, αλλά όχι στον εμβολιασμό».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και δεν είχαν μολυνθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, περίπου τρεις μήνες και 13 μήνες μετά τη μόλυνση.

«Τρεις μήνες μετά τη μόλυνση, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος σχετιζόταν με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων», δήλωσε ο Tong.

«Στους 13 μήνες μετά τη λοίμωξη, ο αυξημένος ΔΜΣ σχετιζόταν τόσο με μειωμένη δραστηριότητα αντισωμάτων όσο και με μειωμένο ποσοστό των Β κυττάρων, ενός τύπου κυττάρων που βοηθούν στη δημιουργία αυτών των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον Covid».

Αντίθετα, ο αυξημένος ΔΜΣ δεν είχε καμία επίδραση στην απόκριση των αντισωμάτων στον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 περίπου έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kirsty Short δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών υγείας.

«Εάν η μόλυνση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και μειωμένη ανοσολογική απόκριση για τους υπέρβαρους, η ομάδα αυτή έχει δυνητικά αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Αυτό καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων».

Η Δρ. Short δήλωσε ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας, τα δεδομένα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές γύρω από τις επαναληπτικές δόσεις εμβολίων και τα lockdowns.

«Χρειάζονται πιο εξατομικευμένες συστάσεις για τα υπέρβαρα άτομα, τόσο για τη συνεχή διαχείριση της Covid-19 όσο και για μελλοντικές πανδημίες» καταλήγουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical & Translational Immunology.