ΥΓΕΙΑ

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας στους νέους

Σινάνη Αικατερίνη

Τα ποσοστά θανάτου που σχετίζονται με τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα μειώθηκαν στoν ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά αυξήθηκε το ποσοστό στις ηλικίες 25 έως 44 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας στους νέους

Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, η οποία ονομάζεται επίσης βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται στο ενδοκάρδιο, στις βαλβίδες της καρδιάς ή σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο.

Αν και σπάνια στον γενικό πληθυσμό, απειλεί περισσότερο όσους έχουν κάνει επέμβαση στις βαλβίδες της καρδιάς, όσους έχουν συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες ή πέρασαν στον παρελθόν λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πιστοποιητικά θανάτου από το σύνολο δεδομένων πολλαπλών αιτιών θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οποίο περιέχει ποσοστά θανάτου και άλλα δημογραφικά στοιχεία για όλες τις κομητείες των ΗΠΑ.

Ερεύνησαν τις εθνικές τάσεις στους θανάτους που προκαλούνται από λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, καθώς και τις διαφορές στους θανάτους που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και τη γεωγραφία μεταξύ των πολιτειών για την περίοδο 1999-2020. Ανέλυσαν επίσης τη συσχέτιση με τη διαταραχή χρήσης ουσιών, λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση της επιδημίας των οπιοειδών κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Κατά την περίοδο των 21 ετών που αναλύθηκε, τα ποσοστά θανάτου από λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα μειώθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ.
  • Τα ποσοστά θανάτου αυξήθηκαν σημαντικά για τους νέους, με μέση ετήσια μεταβολή άνω του 5% για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και άνω του 2% για την ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών.
  • Στην ηλικιακή κατηγορία 45-54 ετών, τα ποσοστά θανάτου παρέμειναν στάσιμα στο 0,5% και σημειώθηκε σημαντική μείωση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω.
  • Η διαταραχή της χρήσης ουσιών που σχετίζεται με πολλές αιτίες θανάτου, αυξήθηκε από 2 φορές έως 7 φορές στην ηλικιακή ομάδα 25-44.
  • Το Κεντάκι, το Τενεσί και η Δυτική Βιρτζίνια, παρουσίασαν επιτάχυνση των θανάτων που οφείλονται σε λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα σε αντίθεση με άλλες πολιτείες, όπου είτε επικράτησε μείωση είτε δεν υπήρξε καμία μεταβολή.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας εγείρουν ανησυχία για τη δημόσια υγεία, κυρίως επειδή αυξάνονται οι θάνατοι στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Υποθέτουμε ότι η επιτάχυνση αυτή πιθανόν να οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην κρίση των οπιοειδών που έχει κατακλύσει αρκετές πολιτείες και αφορά κυρίως νεότερους ενήλικες» δήλωσε ο Sudarshan Balla, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρδιάς και Αγγείων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.