ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση κύησης: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Oι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μακροχρόνιες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Υπέρταση κύησης: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν σημάδια ανώμαλης δομής και λειτουργίας της καρδιάς έως και μια δεκαετία αργότερα.

«Η μελέτη αυτή βοηθά να διευκρινιστεί ότι, για ορισμένες γυναίκες, η εγκυμοσύνη δεν είναι απλώς μία δοκιμασία που αποκαλύπτει τους υποκείμενους καρδιαγγειακούς κινδύνους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Susan Cheng, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο καρδιολογικό τμήμα του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. «Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει την καρδιά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη».

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 5.000 ισπανόφωνες γυναίκες που είχαν τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη και εντόπισαν εκείνες που είχαν διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως υπέρταση κύησης, προεκλαμψία ή εκλαμψία.

Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι εικόνες της καρδιάς έδειξαν επίμονα προβλήματα σε περίπου 14% των συμμετεχουσών που είχαν προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά περιλάμβαναν παχύτερα τοιχώματα της καρδιάς, ανωμαλίες στην αριστερή κοιλία και ασθενή άντληση αίματος σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν επίσης μείνει έγκυες αλλά δεν είχαν σχετική διαταραχή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα άλλων μελετών και καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν υπερτασική διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είναι πιθανότερο να έχουν μόνιμες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς τους από ό,τι οι γυναίκες που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalie Bellow, διευθύντρια της έρευνας για την υπέρταση στο Smidt Heart Institute, σε δελτίο τύπου του Cedars-Sinai. «Επιπλέον, η εργασία αυτή δείχνει ότι μόνο ένα μέρος των ανωμαλιών στην καρδιά εξηγείται από την τρέχουσα αρτηριακή πίεση της γυναίκας».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.