ΥΓΕΙΑ

Έξαρση ψώρας στην Μ. Βρετανία: Τον νου σας στα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν προειδοποίηση σχετικά με μια αναδυόμενη κρίση υγείας καθώς παρατηρείται μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων ψώρας εν μέσω οξείας έλλειψης θεραπειών.

Έξαρση ψώρας στην Μ. Βρετανία: Τον νου σας στα σημάδια
Bigstock

Η ψώρα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική δερματική πάθηση που προκαλείται από προσβολή από ακάρεα: τρυπώνουν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, όπου ζουν και γεννούν τα αυγά τους. Συνήθως εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής με το δέρμα.

Σύμφωνα με αναφορές, το ξέσπασμα της ψώρας είναι ιδιαίτερα έντονο στη βόρεια Αγγλία, όπου τα ποσοστά μόλυνσης έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της εποχής!

Δύο επιλογές θεραπείας για την ψώρα στην Αγγλία (οι ουσίες permethrin και malathion) είναι σε μεγάλη έλλειψη λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Η έλλειψη θεραπευτικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε κρίση δημόσιας υγείας, προειδοποίησαν αξιωματούχοι:

"Η έλλειψη θεραπειών για την ψώρα είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως περισσότερη προσοχή. Ο υπολογισμός της δημόσιας υγείας δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος: η ψώρα εξαπλώνεται εύκολα και εάν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν θεραπεία, τότε θα συνεχίσει να εξαπλώνονται. Δυστυχώς, οι συνέπειες των ελλείψεων θεραπείας γίνονται εμφανείς, αλλά αγνοούνται. Υπάρχει πολύ περιορισμένη χαρτογράφηση των κρουσμάτων ψώρας, επειδή οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν γι' αυτό, δήλωσε στον Guardian ο Mabs Chowdhury, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων.

Οι αξιωματούχοι υγείας στην Αγγλία ανησυχούν καθώς η ψώρα έχει εξαπλωθεί σε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων:

"Αυτό κάνει τη θεραπεία πολύ πιο δύσκολη. Εάν ακόμη και ένα άτομο δεν ακολουθήσει πλήρη θεραπεία, όλοι μπορούν να μολυνθούν εκ νέου", πρόσθεσε ο Chowdhury.

Σημάδια ψώρας

Τα συμπτώματα της ψώρας μπορεί να χρειαστούν 1-2 μήνες για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, το μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει την πάθηση ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν εντός τεσσάρων ημερών.

Το πιο κοινό σημάδι είναι ο έντονος κνησμός, ιδιαίτερα τη νύχτα. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εξάνθημα ή φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, που μοιάζουν με έκζεμα. Τα εξανθήματα μπορεί να μετατραπούν σε πληγές. Μπορεί να εμφανιστούν “σκασίματα” στην επιφάνεια του δέρματος, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων, τις πτυχές του δέρματος στον καρπό, τον αγκώνα, το γόνατο και στο πέος, το στήθος ή τις ωμοπλάτες.

Τα άτομα με σοβαρή μορφή ψώρας μπορεί να αναπτύξουν παχιές κρούστες στην επιφάνεια του δέρματος που περιέχουν μεγάλο αριθμό ακάρεων και αυγών τους.

Ψώρα: Πρόληψη

Η ψώρα εξαπλώνεται μέσω παρατεταμένης επαφής δέρμα με δέρμα με ένα μολυσμένο άτομο. Ωστόσο, μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και με σύντομη επαφή δέρμα με δέρμα ή με έκθεση σε κοινόχρηστα μολυσμένα αντικείμενα, όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα ή έπιπλα. Η αποφυγή επαφής με το δέρμα και η κοινή χρήση μολυσμένων πραγμάτων μπορεί να την αποτρέψει.

Το μολυσμένο άτομο και εκείνοι που είναι στον ίδιο χώρο θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία ταυτόχρονα για να αποτρέψουν πιθανή επανέκθεση και εκ νέου προσβολή. Αντικείμενα όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα που χρησιμοποιούνται από μολυσμένα άτομα έως και τρεις ημέρες πριν από τη θεραπεία θα πρέπει είτε να καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα είτε να πλένονται με καυτό νερό. Αντικείμενα που δεν μπορούν να στεγνώσουν ή να πλυθούν μπορούν να απολυμανθούν αποθηκεύοντάς τα σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα για μια εβδομάδα. Τα ακάρεα της ψώρας δεν επιβιώνουν περισσότερο από 2-3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα.

Πηγές: theguardian.com, medicaldaily.com