ΥΓΕΙΑ

Παρέλυσε το μισό πρόσωπο 26χρονης – Δεν βρίσκουν την αιτία (εικόνες)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η νεαρή γυναίκα ζει έναν εφιάλτη απ' όταν ξύπνησε ένα πρωί και συνειδητοποίησε ότι η αριστερή πλευρά του προσώπου της είχε παραλύσει.

Παρέλυσε το μισό πρόσωπο 26χρονης – Δεν βρίσκουν την αιτία (εικόνες)

Η 26χρονη Caoimhe Reddy αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για κάποιο κρύωμα στο κεφάλι. Το μάγουλό της ήταν κάπως μουδιασμένο, όπως όταν κοιμόμαστε περίεργα καμιά φορά και πιέζουμε ένα μέλος του σώματος. Ωστόσο, η ανησυχία της κλιμακώθηκε όταν δεν κατάφερε να πιει τον πρωινό της καφέ και είδε την αντανάκλασή της στον καθρέφτη, αποκαλύπτοντας την παράλυσή της.

“Πάντα μισούσα το χαμόγελό μου. Και τώρα το πρόσωπό μου είναι μισο-παγωμένο και δεν μπορώ καν να χαμογελάσω”, λέει η ίδια μέσω των social media.

Η δοκιμασία της ξεκίνησε τη νύχτα της 19ης Αυγούστου του 2023, όταν πήγε για ύπνο με ένα ήπιο κρυολόγημα. Το επόμενο πρωί, η αριστερή πλευρά του προσώπου της ήταν ακίνητη. Δεν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασής της μέχρι που προσπάθησε να πιει καφέ και χύθηκε από το στόμα της.

“Το λογικό μέρος του εγκεφάλου μου δεν ανησύχησε στην αρχή. Σκέφτηκα απλώς 'ωχ, αυτό είναι λίγο περίεργο'. Κοίταξα στον καθρέφτη και είδα το μισό μου πρόσωπο παράλυτο, αλλά δεν υπήρχε μούδιασμα, ούτε μυρμήγκιασμα. Ήμουν κατά τ' άλλα ακριβώς όπως το προηγούμενο βράδυ”, είπε η ίδια.

Ο 29χρονος αρραβωνιαστικός της την παρότρυνε να καλέσει τις Πρώτες Βοήθειες. Περίμεναν απλώς να ακούσουν να της λένε ότι δεν είναι κάτι, αλλά σοκαρίστηκε όταν ένα ασθενοφόρο στάλθηκε για να εκτιμηθεί εάν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

“Ένιωσα κυριολεκτικά την ψυχή μου να φεύγει από το σώμα μου”, λέει, αφηγούμενη τον φόβο και τη δυσπιστία της για το ενδεχόμενο εγκεφαλικού στην ηλικία της.

Caoimhe-Reddy-Face-Paralysis-1.jpg

Την πήγαν στο νοσοκομείο Charing Cross. Οι διασώστες ήταν αρχικά αβέβαιοι για το εάν τα συμπτώματά της έδειχναν εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα ή λοίμωξη. Παρά τις πολλαπλές μαγνητικές τομογραφίες και τις νευρολογικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν κάποιο εγκεφαλικό και την έστειλαν στο σπίτι απλά με κάποια χάπια στεροειδών φαρμάκων. Ωστόσο, χρειάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο έξι φορές σε διάστημα επτά εβδομάδων για περαιτέρω εξετάσεις. Τελικά, οι γιατροί υπέθεσαν ότι τα νεύρα του προσώπου της μπορεί να είχαν φλεγμονή, πιθανώς λόγω κάποιας μόλυνσης, αν και οι εξετάσεις αίματος της ήταν καθαρές.

Η παράλυση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η 26χρονη πασχίζει κάθε μέρα να τραφεί, να πιει και να μιλήσει, ειδικά όταν προφέρει λέξεις με χειλικά σύμφωνα, όπως “π” και “μ”.

“Προσπαθώ να κερδίσω μια ψυχική μάχη με τον εαυτό μου. Δεν είναι μια κομψή διαδικασία. Δεν μπορώ να κλείσω το στόμα μου. Έχει επηρεάσει ακόμη και τη μισή γλώσσα μου. Επειδή η μισή μου γλώσσα έχει παραλύσει, έχω χάσει επίσης την χρήση στους μισούς γευστικούς μου κάλυκες”.

Παρά τις προκλήσεις, η 26χρονη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κατάστασή της με θετικότητα. Έχει ξεκινήσει το τρέξιμο για να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση και βελονισμό για να διατηρήσει την ψυχική της υγεία.

“Θέλω απλώς να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένη και υγιής”, λέει.

Πηγές: studyfinds.org, independent.co.uk