ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που απειλούν τη μελλοντική υγεία της καρδιάς του παιδιού

Σινάνη Αικατερίνη

Δύο από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης κύησης, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μελλοντική καρδιακή υγεία των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που απειλούν τη μελλοντική υγεία της καρδιάς του παιδιού

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών που ανέπτυξαν μία ή και τις δύο αυτές παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφάνισαν σημάδια προβληματικής καρδιακής υγείας πριν από την ηλικία των 12 ετών.

«Διαπιστώσαμε μια συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των δεικτών υποβαθμισμένης καρδιακής υγείας στα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kartik Venkatesh, διευθυντής του προγράμματος Diabetes in Pregnancy Program στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Αυτό υπογραμμίζει τις δυνατότητες για παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή ή τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων υγείας πριν κλιμακωθούν στην ενήλικη ζωή».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία της καρδιάς των παιδιών τους στις ηλικίες μεταξύ 10 και 14 ετών. Υπολόγισαν παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, η ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Διαπίστωσαν ότι πριν από την ηλικία των 12 ετών, πάνω από τα μισά παιδιά (55,5%) είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα που τα έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αυξάνουν τις πιθανότητες καισαρική τομή ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη.

Τι πρέπει να κάνουν οι μέλλουσες μητέρες; Να παίρνουν ασπιρίνη, να αποφεύγουν την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, να ασκούνται και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.