ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το φάρμακο που την προλαμβάνει

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και πόνο στις αρθρώσεις.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το φάρμακο που την προλαμβάνει

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την ασθένεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία, αλλά μπορεί να προσβάλει και πολύ νεότερους ανθρώπους. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να προλαμβάνει τη νόσο.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, ένα υπάρχον φάρμακο, το abatacept, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε όσους έχουν πρώιμα συμπτώματα.

Κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το abatacept είναι «αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης» της νόσου.

Το abatacept συνταγογραφείται σε άτομα που πάσχουν ήδη από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου, διερεύνησαν αν θα μπορούσε να την αποτρέψει σε άτομα που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια και στοχεύει την αιτία της φλεγμονής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 213 ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες. Όλοι τους αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές ως άτομα που διατρέχουν πρώιμο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Από τους 213, οι 110 έλαβαν abatacept και οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Από τα 110 άτομα που έλαβαν abatacept, το εκτιμώμενο ποσοστό που εξακολουθούσε να μην έχει αρθρίτιδα στο τέλος της θεραπείας -12 μήνες μετά- ήταν 92,8%, σε σύγκριση με 69,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δύο χρόνια μετά, 27 (25%) ασθενείς της ομάδας abatacept είχαν εμφανίσει τη νόσο σε σύγκριση με 38 (37%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη πρόληψης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέχρι σήμερα και την πρώτη που δείχνει ότι μια θεραπεία που έχει λάβει άδεια για χρήση στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι επίσης αποτελεσματική στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Κόουπ από το King’s College του Λονδίνου.

«Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλά νέα για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αρθρίτιδας, καθώς δείχνουμε ότι το φάρμακο όχι μόνο προλαμβάνει την έναρξη της νόσου κατά τη φάση της θεραπείας, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όπως ο πόνος και η κόπωση», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που να προλαμβάνουν αυτή τη δυνητικά παραλυτική ασθένεια. Τα επόμενα βήματά μας είναι να κατανοήσουμε λεπτομερέστερα τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα θα λάβουν το φάρμακο» είπε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.