ΥΓΕΙΑ

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για την αντιμετώπισή του

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος ή λιπώδες ήπαρ, είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στις Δυτικές χώρες, λόγω της αύξησης του μεταβολικού συνδρόμου και των ασθενειών που συνδέονται με αυτό, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για την αντιμετώπισή του

Επηρεάζει έναν στους τέσσερις ενήλικες στην Ευρώπη και είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παρότι εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, πλήττει κυρίως άτομα από 40 έως 50 ετών.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών με αυξημένες θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία.

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη ή φρουκτόζη, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, λιπώδους διήθησης του ήπατος και εκδήλωσης μη-αλκοολικής ηπατίτιδας.

Σε κάποια άτομα, το λιπώδες ήπαρ εξελίσσεται σε μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μια επιθετική φλεγμονώδη κατάσταση στο συκώτι, που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη, κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Τώρα, για πρώτη φορά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της συγκεκριμένης ηπατικής νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Το από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο resmetirom (Rezdiffra) της Madrigal Pharmaceuticals, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ουλώδη ιστό στο ήπαρ.

Κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 966 άτομα με Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους στο 30% των συμμετεχόντων που έλαβαν την υψηλότερη δόση.

Οι ασθενείς που έπασχαν και από μέτρια έως προχωρημένη ηπατική ίνωση είδαν 26% βελτίωση. Συγκριτικά, όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο παρουσίασαν βελτιώσεις 10% και 14% αντίστοιχα. Το resmetirom θα είναι διαθέσιμο από τον Απρίλιο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.