ΥΓΕΙΑ

Mηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Τα συμπτώματα της ασθένειας που σκοτώνει 1 στους 6

Προειδοποίηση προς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, για την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας σπάνιας βακτηριακής ασθένειας που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Mηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Τα συμπτώματα της ασθένειας που σκοτώνει 1 στους 6

Η λοίμωξη προκαλείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Neisseria meningitidis και μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα συμπτώματα.

Στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 1 στους 6 ανθρώπους έχει πεθάνει, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από ό,τι παρατηρείται συνήθως.

Τα κρούσματα αυτά είναι επίσης ασυνήθιστα επειδή αφορούν ενήλικες μέσης ηλικίας. Συνήθως, το βακτήριο προσβάλλει μωρά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος επηρεάζει συνήθως τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και την κυκλοφορία του αίματος. H νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής βακτηρίων από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (π.χ. σάλιο ή πτύελα) κατά τη διάρκεια στενής επαφής (π.χ. φιλί ή βήχας) ή σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούν τέσσερις διαφορετικές ομάδες μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων: B, C, W και Y.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, το 2023 καταγράφηκαν 422 κρούσματα – ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός από το 2014. Τα περισσότερα από αυτά προκλήθηκαν από ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το ST-1466, το οποίο ανήκει στην υποομάδα Y.

Φέτος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς έχουν ήδη αναφερθεί 143 κρούσματα – σχεδόν 80% περισσότερα από όσα είχαν αναφερθεί την ίδια εποχή το 2023.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ενήλικες ηλικίας 30 έως 60 ετών. Ωστόσο, η λοίμωξη επηρεάζει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς (63%) και τα άτομα με HIV (15%).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, ευαισθησία στο φως και ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που νόσησαν πρόσφατα δεν εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα.

Περίπου τα 2/3 των ασθενών εμφάνισαν λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ περίπου το 4% εμφάνισε πόνο στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα των μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κόπωση, έμετο, κρύα χέρια και πόδια, γρήγορη αναπνοή, διάρροια ενώ σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί να εμφανιστεί ένα σκούρο μωβ εξάνθημα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με πολλές διαφορετικές λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνονται γρήγορα και μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε το CDC. Η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας.

Σήμερα, υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα και χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών. Ωστόσο, επειδή η προστασία του εμβολίου φθίνει, συνήθως γίνεται αναμνηστική δόση στην ηλικία των 16 ετών. Το εμβόλιο συνιστάται επίσης για άτομα με παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανοσολογική λειτουργία, όπως ο ιός HIV.

Σύμφωνα με τα CDC, τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση κάθε 3 με 5 χρόνια.

Πηγή: CNN