ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες περιόδου: Γιατί πρέπει να κάνετε προληπτική θεραπεία

Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών που υποφέρουν από ημικρανίες, αναφέρουν ότι οι κρίσεις συμπίπτουν με την περίοδό τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ημικρανίες περιόδου: Γιατί πρέπει να κάνετε προληπτική θεραπεία

Οι ημικρανίες που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι συχνές και σοβαρές, αλλά μόνο μία στις πέντε ερωτηθείσες δήλωσε ότι χρησιμοποιεί φάρμακα που αποσκοπούν στην πρόληψη των πονοκεφάλων.

«Εάν έχετε ημικρανίες που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, συζητήστε το με τον γυναικολόγο ή τον νευρολόγο σας. Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν και αν η πρώτη θεραπεία που δοκιμάσατε δεν αποδώσει, μην το βάζετε κάτω», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jessica Ailani, καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η Ailani και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από ενήλικες γυναίκες με ημικρανία στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Ευεξίας των ΗΠΑ για το 2021.

Διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι οι ημικρανίες τους εμφανίζονταν συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (52,5%), οι γυναίκες βρίσκονταν στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης.

Οι ημικρανίες εμφανίζονταν συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου -είχαν κατά μέσο όρο 8,4 ημέρες πονοκεφάλου τον μήνα- και ήταν συχνά σοβαρές, με λίγο πάνω από το 56% των γυναικών να κατατάσσουν τη σοβαρότητά τους από μέτρια έως σοβαρή σε μια τυπική κλίμακα.

Πολλές γυναίκες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις είτε με μη συνταγογραφούμενα (περίπου 42%) είτε με συνταγογραφούμενα φάρμακα (περίπου 49%), σύμφωνα με τη μελέτη.

Μόνο το 21% περίπου των γυναικών χρησιμοποίησε φάρμακα που αποσκοπούν στην πρόληψη των ημικρανιών, σημείωσε η Ailani.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προληπτική θεραπεία είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση τόσο της γυναίκας όσο και του γιατρού που την παρακολουθεί για τη βελτίωση της νόσου. Η ημικρανία είναι μια ισόβια εγκεφαλική νόσος που δεν θεραπεύεται και ο στόχος της προληπτικής θεραπείας είναι να μειώσει το φορτίο της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, οι νεότερες θεραπείες ειδικά για την ασθένεια είναι δαπανηρές, οπότε συχνά χρησιμοποιούνται παλαιότερες θεραπείες που συνοδεύονται από μεγαλύτερες παρενέργειες», πρόσθεσε.

«Ως ειδικός στον πονοκέφαλο, ξέρω ότι μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο για τις γυναίκες στην κλινική μου, αλλά τι μπορεί να γίνει για τα εκατομμύρια των γυναικών που δεν μπαίνουν σε κλινική πονοκεφάλου; Αυτό είναι το πραγματικό επόμενο βήμα μας», δήλωσε.

Η νέα μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Pfizer, η οποία παρασκευάζει ένα φάρμακο για την ημικρανία. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

Πηγή: healthday.com