ΥΓΕΙΑ

Γρίπη ή φυματίωση; Πώς θα τις ξεχωρίσετε από τα συμπτώματα

Ο επίμονος βήχας με ή χωρίς πυρετό, δεν αποτελεί πάντα σύμπτωμα γρίπης ή COVID-19, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Γρίπη ή φυματίωση; Πώς θα τις ξεχωρίσετε από τα συμπτώματα

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί πάνω από τα προ κορονοϊού επίπεδα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάληψη συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 15 Φεβρουαρίου ο UKHSA στην ετήσια έκθεσή του για τη φυματίωση, τα κρούσματα φυματίωσης στην Αγγλία το 2022 ήταν σταθερά σε σύγκριση με το 2021 (4.380 το 2022 σε σύγκριση με 4.411 το 2021).

Πρόσθετα στοιχεία δείχνουν ωστόσο, ότι αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (4.850 έναντι 4.380). Η άνοδος σηματοδοτεί την ανάκαμψη των κρουσμάτων φυματίωσης σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας Covid-19.

Η φυματίωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες και είναι μολυσματική.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Βήχα

Σύμφωνα με τη Δρα Esther Robinson, επικεφαλής της Μονάδας Φυματίωσης στο UKHSA, «δεν προκαλείται κάθε επίμονος βήχας, σε συνδυασμό με πυρετό, από γρίπη ή COVID-19. Ένας βήχας που συνήθως έχει βλέννα και διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες μπορεί να προκαλείται από μια σειρά άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης. Είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γενικό σας ιατρό εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε».

Η φυματίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος.

«Χρειαζόμαστε συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της φυματίωσης και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους σε όλο το σύστημα υγείας για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειες για την εξάλειψη αυτής της λοίμωξης, η οποία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί», δήλωσε η Δρ. Robinson.

Η αύξηση των περιπτώσεων φυματίωσης το 2023 παρατηρείται τόσο στους πληθυσμούς που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στους πληθυσμούς που δεν γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις των κρουσμάτων σημειώθηκαν στα αστικά κέντρα του Λονδίνου, των βορειοδυτικών και των δυτικών Midlands. Καταγράφηκαν ωστόσο, αυξήσεις και σε περιφέρειες, όπου η επίπτωση της φυματίωσης είναι χαμηλή.

Η φυματίωση εξακολουθεί να συνδέεται με τη στέρηση και είναι πιο συχνή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εμφανίζουν άτομα που έχουν γεννηθεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως σε χώρες της Νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές), της Αφρικής (Ερυθραία, Νιγηρία) και της Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία).

Για όσους έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φυματίωση είναι πιο συχνή μεταξύ όσων βιώνουν την έλλειψη στέγης, την εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ.

Πηγή: express.co.uk