ΥΓΕΙΑ

Θεραπείες για επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Έχετε κάνει πολλαπλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς επιτυχία; Αναρωτιέστε ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;

Θεραπείες για επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Bigstock

Η ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων της ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας) εξέτασαν τους λόγους που συμβάλλουν και δημοσίευσαν τις επίσημες οδηγίες για τον ορισμό και τις προτεινόμενες θεραπείες για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η οδηγία αυτή ανακοινώθηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με αυτή την σημαντική επιστημονική δημοσίευση, κάποιες από τις προτεινόμενες θεραπείες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης είναι:

  • Ο προεμφυτευτικός έλεγχος του εμβρύου. Ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT Preimplantation genetic testing) είναι η διαδικασία ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών ενός εμβρύου πριν την τοποθέτησή του εμβρύου στη μήτρα. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου φαίνεται να αποτελούν την κυριότερη αιτία αποτυχίας εμφύτευσης. Η μεταφορά ελεγμένων χρωμοσωμικά εμβρύων συνδέεται με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, μείωση των αποβολών, ενώ περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη για επεμβατικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ο υγιής τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ουσιών φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στα ποσοστά επιτυχίας μιας εγκυμοσύνης.
  • Τα επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του κύκλου και πριν την εμβρυομεταφορά. Η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη που προετοιμάζει και σταθεροποιεί το ενδομήτριο για να υποδεχθεί και να υποστηρίξει το έμβρυο.
  • Η υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση, με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε την κοιλότητα της μήτρας, το ενδομήτριο, και τον τράχηλο και έτσι να διορθώσουμε παθολογικές καταστάσεις βελτιώνοντας τη πιθανότητα της σύλληψης πριν την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η θεραπεία της ενδομητρίτιδας. Πρόκειται για φλεγμονή του ενδομήτριου που διαγιγνώσκεται μέσω της υστεροσκόπησης και θεραπεύεται με αντιβιοτικά.
1(1)new-250.jpg

Δρ. Γεώργιος Λαϊνάς, επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “Ευγονία” και ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση