ΥΓΕΙΑ

Πυελικός πόνος: Γυναικολόγος εξηγεί πότε είναι σοβαρό θέμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος της πυέλου είναι συχνός και επηρεάζει το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πυελικός πόνος: Γυναικολόγος εξηγεί πότε είναι σοβαρό θέμα
Bigstock

Ο εντοπισμός της αιτίας του πυελικού πόνου, είτε πρόκειται για ενδομητρίωση, είτε για κύστεις ωοθηκών, είτε για μυοσκελετικά προβλήματα, μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Η δρ. Megan Wasson, γυναικολόγος που ειδικεύεται σε ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις στην Mayo Clinic, λέει ότι είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν ο χρόνιος πυελικός πόνος αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας ή εάν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

“Αν γνωρίζετε 10 γυναίκες, τότε γνωρίζετε τουλάχιστον μία που υποφέρει από χρόνιο πυελικό πόνο”, λέει ο δρ. Wasson.

Τι είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος

Ο χρόνιος πυελικός πόνος αναφέρεται στον συνεχή πόνο για τουλάχιστον 6 μήνες. Μπορεί να συνδεθεί με διάφορα υποκείμενα ζητήματα:

“Μπορεί να είναι πόνος με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή πόνος με την περίοδό σας, μπορεί να είναι πόνος με την σεξουαλική επαφή, με την ούρηση, με τις κενώσεις του εντέρου ή γενικά με ορισμένες δραστηριότητες”, εξηγεί η δρ. Wasson.

Ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου ξεκινά με τη συζήτηση του ιατρικού ιστορικού σας με τον/την γυναικολόγο σας.

"Αυτό θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα, είτε πρόκειται για εξέταση πιθανής ουρολοίμωξης, για υπερηχογράφημα, για μαγνητική τομογραφία πυέλου, ή και για εξέταση των αγγείων. Πραγματικά καθοδηγούμαστε από αυτό το ιστορικό", λέει η ίδια.

Η καλύτερη στιγμή για να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα είναι όταν ο πόνος αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας:

"Πρέπει να μην αγνοήσετε τον πυελικό πόνο. Θέλουμε να έχουμε αυτή τη διεξοδική αξιολόγηση για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάτι που να απαιτεί πιο επείγουσα παρέμβαση", κατέληξε.

Πηγή: mayoclinic.org