ΥΓΕΙΑ

Δερματικό εξάνθημα: Πότε πρέπει να το δει γιατρός

Το δερματικό εξάνθημα αναφέρεται σε μια περιοχή ερεθισμένου ή πρησμένου δέρματος, το οποίο μπορεί να φαίνεται κόκκινο, κνησμώδες, ανώμαλο ή φολιδωτό.

Δερματικό εξάνθημα: Πότε πρέπει να το δει γιατρός
Bigstock

Πολλά δερματικά εξανθήματα είναι αβλαβή και υποχωρούν από μόνα τους, αλλά μερικά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Γνωρίζοντας το πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για ένα δερματικό εξάνθημα θα σας διασφαλίσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Δερματικό εξάνθημα: Συνήθεις αιτίες

Τα δερματικά εξανθήματα μπορεί να προκύψουν από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Η έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα.
  • Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εξανθήματα, όπως μολυσματικό κηρίο, ανεμοβλογιά ή δακτυλίτιδα.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: Ασθένειες όπως η ψωρίαση ή ο λύκος μπορεί να προκαλέσουν χρόνια εξανθήματα.
  • Ερεθιστικές ουσίες: Η επαφή με χημικά, απορρυπαντικά ή συνθετικά υφάσματα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει εξανθήματα.
  • Ζέστη και ιδρώτας: Η υπερβολική εφίδρωση σε ζεστό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα λόγω θερμότητας.

Δερματικό εξάνθημα: Πότε τα συμπτώματα είναι σοβαρά

Πολλά δερματικά εξανθήματα είναι ήπια και αντιμετωπίζονται με θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά ορισμένα συμπτώματα υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Ακολουθούν τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

1. Εξάνθημα με πυρετό

Εάν ένα δερματικό εξάνθημα συνοδεύεται από πυρετό, μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη ή άλλη συστηματική ασθένεια. Ο πυρετός με εξάνθημα μπορεί να είναι σημάδι παθήσεων, όπως η ιλαρά, η οστρακιά ή μια αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα. Η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της αιτίας και την κατάλληλη θεραπεία.

2. Εξάνθημα με έντονο πόνο ή οίδημα

Ένα εξάνθημα που είναι επώδυνο ή συνοδεύεται από σημαντικό οίδημα μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή φλεγμονώδους κατάστασης. Παθήσεις όπως η κυτταρίτιδα ή μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα και μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλες θεραπείες για την μείωση της φλεγμονής και τη διαχείριση του πόνου.

3. Εξάνθημα που εξαπλώνεται γρήγορα

Ένα εξάνθημα που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το σώμα μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι καταστάσεων όπως η αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν ένα εξάνθημα εξαπλωθεί γρήγορα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια!

4. Εξάνθημα με φουσκάλες

Τα εξανθήματα που σχηματίζουν φουσκάλες, ειδικά εάν διαρρέουν υγρό ή γίνονται κρούστα, μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής πάθησης, όπως ο έρπητας ζωστήρας ή μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Οι φουσκάλες μπορεί επίσης να υποδηλώνουν λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο ή έκζεμα. Απαιτείται ιατρική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της αιτίας και της κατάλληλης θεραπείας.

5. Εξάνθημα με δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στο πρόσωπο

Εάν ένα δερματικό εξάνθημα συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών ή της γλώσσας, μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι αναφυλαξίας. Πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση και είναι απαραίτητη η άμεση θεραπεία για την πρόληψη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

6. Εξάνθημα με ζάλη ή λιποθυμία

Η εμφάνιση ζάλης ή λιποθυμίας μαζί με εξάνθημα μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή μια μόλυνση, που επηρεάζει τα συστήματα του σώματος. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, για να εντοπίσετε την αιτία και να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα.

7. Επίμονο ή επιδεινούμενο εξάνθημα

Ένα εξάνθημα που δεν βελτιώνεται με -άνευ ιατρικής συνταγής- θεραπείες ή συνεχίζει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν επαγγελματία υγείας. Τα επίμονα εξανθήματα μπορεί να είναι σημάδι χρόνιων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία.

8. Εξάνθημα με πόνο στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις που σχετίζεται με δερματικό εξάνθημα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν ιατρική αξιολόγηση και συνεχή θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.

9. Εξάνθημα σε ευαίσθητες περιοχές

Εξανθήματα που εμφανίζονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό. Αυτές οι περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε επιπλοκές και λοιμώξεις και η έγκαιρη θεραπεία θα προλάβει περαιτέρω -πιο σοβαρά- προβλήματα.

10. Εξάνθημα με σημάδια μόλυνσης

Τα σημάδια ενός μολυσμένου εξανθήματος περιλαμβάνουν αυξημένη ερυθρότητα, ζεστασιά, πρήξιμο, πύον ή κόκκινες ραβδώσεις που εκτείνονται από το εξάνθημα. Ένα μολυσμένο εξάνθημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, επομένως η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της λοίμωξης και την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Πηγή: webmd.com