ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν με υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης εάν οι μητέρες τους είχαν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ειδικότερα, τα παιδιά είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση εάν οι μητέρες τους ήταν παχύσαρκες, είχαν διαβήτη κύησης ή υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρουσία έστω και ενός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη, συνδέεται με ταχύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις ηλικίες 2 έως 18 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η εύρεση παραγόντων που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας, καθώς και η εφαρμογή έγκαιρων παρεμβάσεων, μπορεί να είναι καθοριστική για την αλλαγή της πορείας της υγείας των μελλοντικών γενεών», δήλωσε η ερευνήτρια Shohreh Farzan, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημογραφικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 30 ετών από περίπου 12.500 ζεύγη μητέρων-παιδιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές μητέρες (44%) είχαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παχυσαρκία ήταν ο πιο κοινός παράγοντας, επηρεάζοντας σχεδόν το 25% όλων των μητέρων. Διαταραχές υπέρτασης εμφανίστηκαν στο 14% των μητέρων και διαβήτης κύησης σε λίγο λιγότερο από το 7%.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, είχαν συστολική -μεγάλη- αρτηριακή πίεση κατά περίπου 4,9 μονάδες υψηλότερη και διαστολική -μικρή- κατά 1,9 μονάδες υψηλότερη.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με δύο παράγοντες κινδύνου, αντιμετώπιζαν ακόμη υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης, είχαν κατά μέσο όρο 7,3 μονάδες υψηλότερη συστολική και 4 μονάδες υψηλότερη διαστολική πίεση.

Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε ταχύτερα στα παιδιά των οποίων η μητέρα είχε τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου — η συστολική κατά 0,5 μονάδες ανά έτος και η διαστολική κατά 0,7 μονάδες ανά έτος.

Τα κορίτσια επηρεάστηκαν περισσότερο από τα αγόρια, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Επί του παρόντος, οι περισσότερες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες δεν προτείνουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε παιδιά που φαίνονται γενικά υγιή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Zhongzheng (Jason) Niu, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

«Ωστόσο, τα στοιχεία μας είναι σαφή και δείχνουν ότι ακόμη και μια μικρή διαφορά στην αρτηριακή πίεση στην πρώιμη ηλικία, μπορεί να μεγεθυνθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Niu.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved