Γιατί η έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου είναι «φάρμακο» για τον οργανισμό
Πρωτοποριακή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, αποκάλυψε πώς το φως της ημέρας μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα ουδετερόφιλα, τα οποία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, που βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στο σώμα μας.
Τα κύτταρα αυτά μετακινούνται γρήγορα στο σημείο μιας λοίμωξης και σκοτώνουν τα βακτήρια-εισβολείς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ψάρι-ζέβρα, ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού, ως οργανισμό-μοντέλο, επειδή η γενετική του σύσταση είναι παρόμοια με την ανθρώπινη και τα ψάρια μπορούν να αναπαραχθούν ώστε να έχουν διαφανές σώμα, καθιστώντας εύκολη την παρατήρηση βιολογικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο.
«Σε προηγούμενες μελέτες, είχαμε παρατηρήσει ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις κορυφώνονται το πρωί, κατά την πρώιμη ενεργή φάση του ψαριού», λέει ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Παθολογίας, Christopher Hall.
«Πιστεύουμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια εξελικτική αντίδραση, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ξενιστής να είναι πιο ενεργός, άρα πιο πιθανό να αντιμετωπίσει βακτηριακές λοιμώξεις».
Θέλησαν όμως να μάθουν πώς η ανοσολογική απόκριση συγχρονίζεται με το φως της ημέρας.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα ουδετερόφιλα διαθέτουν ένα κιρκάδιο ρολόι που τα ειδοποιεί για τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύει την ικανότητά τους να σκοτώνουν τα βακτήρια.
Τα περισσότερα από τα κύτταρά μας διαθέτουν κιρκαδιανά ρολόγια που τους λένε τι ώρα είναι στον έξω κόσμο, προκειμένου να ρυθμίζουν τις δραστηριότητες του σώματος. Το φως έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην επαναφορά αυτών των κιρκαδιανών ρολογιών.
«Δεδομένου ότι τα ουδετερόφιλα είναι τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στρατολογούνται σε περιοχές φλεγμονής, η ανακάλυψή μας έχει πολύ ευρείες επιδράσεις για θεραπευτικό όφελος σε πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες», λέει ο Hall.
«Το εύρημα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν το κιρκαδικό ρολόι των ουδετερόφιλων για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις».
Η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση των συγκεκριμένων μηχανισμών με τους οποίους το φως επηρεάζει το κιρκάδιο ρολόι των ουδετερόφιλων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Immunology.