Μπύρα χωρίς αλκοόλ: Πόσο αυξάνει σάκχαρο, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Η ζήτηση για μπύρες χωρίς αλκοόλ είναι υψηλότερη από ποτέ και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Η έρευνα δείχνει ωστόσο, ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ δεν ωφελεί την υγεία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι καταναλωτές.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο μπουκαλιών μπύρας χωρίς αλκοόλ την ημέρα, αρκεί για να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.
Τα συγκεκριμένα ποτά οδήγησαν σε αύξηση της συγκέντρωσης ινσουλίνης στο αίμα, ακόμη ένα προειδοποιητικό σημάδι εμφάνισης διαβήτη.
Ορισμένοι τύποι μπύρας χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αύξησαν και τα επίπεδα επικίνδυνης χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, των λιπιδίων στο αίμα που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.
Πολλές μπύρες χωρίς αλκοόλ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ αυξήθηκαν το 2024 κατά 14% συγκριτικά με το 2023 και 77,8% από το 2019.
Η απότομη άνοδος αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, με όλο και περισσότερους Βρετανούς να επιλέγουν να αποφεύγουν το αλκοόλ υπέρ «πιο υγιεινών» εναλλακτικών λύσεων.
Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η προσέγγιση είναι καλύτερη από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία, η πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ δεν είναι καθόλου ακίνδυνες.
Επιστήμονες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ παρακολούθησαν 44 υγιείς νεαρούς άνδρες που έπιναν είτε δύο μπουκάλια μπύρας των 330 ml χωρίς αλκοόλ, είτε νερό κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για να παρακολουθούν πώς επηρεάζεται η υγεία τους.
Τα ευρήματα έδειξαν μια ανησυχητική επίπτωση στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι με τις μπύρες σιταριού χωρίς αλκοόλ και τις μπύρες που αρωματίζονται με πορτοκάλι ή λεμόνι.
Οι πιο ελαφριές μπύρες τύπου Pilsner χωρίς αλκοόλ ή με μέγιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 0,5%, ήταν ελαφρώς λιγότερο επιβλαβείς.
«Η μπύρα χωρίς αλκοόλ καταναλώνεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση στα αλκοολούχα ποτά. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι δεν είναι ακόμη γνωστοί. Διαπιστώσαμε ότι έχουν δυσμενή επίδραση στον μεταβολισμό, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και ζάχαρη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.