Αντιδιαβητικά: Η επιπλοκή που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Όσοι χρησιμοποιούν φάρμακα GLP-1 για την απώλεια βάρους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μια σοβαρή παρενέργεια.
Τα ανάλογα του γλυκανόμορφου πεπτιδίου (GLP-1), όπως η σεμαγλουτίδη, ανήκουν στην κατηγορία των ινκρετινικών ορμονών που παράγονται στα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εάν τους είχε συνταγογραφηθεί φάρμακο GLP-1, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου 2 (SGLT2).
Ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ήταν υψηλότερος στους καπνιστές, τα άτομα με παχυσαρκία και όσους αντιμετώπιζαν στομαχικά προβλήματα, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα φάρμακα GLP-1 αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν και τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων GLP-1 στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Laurent Azoulay, καθηγητή στο Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας του Jewish General Hospital στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 24.700 πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί πρόσφατα φάρμακα GLP-1, συγκρίνοντας την υγεία τους με εκείνη 89.000 και πλέον ατόμων στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί αναστολείς SGLT-2.
Τα ανάλογα του γλυκανόμορφου πεπτιδίου (GLP-1) μιμούνται την ορμόνη GLP-1, η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, μειώνει την όρεξη και επιβραδύνει την πέψη των τροφών.
Επειδή τα φάρμακα επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία οι τροφές περνούν από το στομάχι, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει κατ' εξακολούθηση με την πάροδο του χρόνου. Εάν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ουλές και στένωση του οισοφάγου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα GLP-1 είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και 55% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, σε σύγκριση με τα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς SGLT-2.
Πάνω από το 90% των επιπλοκών της παλινδρόμησης αφορούσαν τον οισοφάγο Barrett, στον οποίο η βλάβη από τα οξέα αλλάζει τον ιστό που επενδύει τον οισοφάγο και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι ο κίνδυνος για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ήταν υψηλότερος με τη χρήση GLP-1 μακράς δράσης», έγραψαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν από μελέτες σε άτομα που λαμβάνουν GLP-1 για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
«Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ασθενείς με παχυσαρκία που δεν έχουν διαβήτη τύπου 2. Η χρήση GLP-1 (φαρμάκων) επεκτείνεται ραγδαία σε αυτόν τον πληθυσμό, φέρνοντας στο προσκήνιο έναν σημαντικό τομέα για μελλοντική έρευνα», έγραψαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.