Η ιδανική διατροφή για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
Η ισορροπημένη διατροφή στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, θεωρείται βασική προϋπόθεση για την ομαλή εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Ωστόσο, οι μηχανισμοί με τους οποίους η μητρική διατροφή επηρεάζει τη μητέρα και το παιδί, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.
Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά, προσφέρει σημαντικά οφέλη κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.
Συγκεκριμένα, βελτιώνει την υγεία της μητέρας, υποστηρίζει την αποκατάσταση μετά τον τοκετό και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του μωρού.
Η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης María José Rodríguez Lagunas, τονίζει:
«Η επίδραση της διατροφής στη φυσιολογία μητέρας και παιδιού έχει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Υπάρχει, όμως, μεγάλο κενό γνώσης στους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποκατάσταση της μητέρας μετά τον τοκετό».
Πρώτη μελέτη: Τα οφέλη για τη μητέρα
Οι επιστήμονες συνέκριναν δύο διατροφικά πρότυπα:
Μεσογειακή διατροφή: πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. σογιέλαιο, ιχθυέλαια, ινουλίνη).
Διατροφή δυτικού τύπου: πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά.
Κατά την περίοδο κύησης και γαλουχίας μελετήθηκαν δείκτες όπως η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η μικροβιακή ισορροπία και η ανοσολογική απόκριση.
Τα αποτελέσματα:
- Η μεσογειακή διατροφή βελτίωσε τον μεταβολισμό των λιπιδίων.
- Ενίσχυσε τη μικροχλωρίδα του εντέρου και το ανοσοποιητικό.
- Περιόρισε τη συσσώρευση λίπους.
- Υποστήριξε την ομαλή αποκατάσταση των φυσιολογικών αλλαγών μετά την εγκυμοσύνη.
«Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει ιχθυέλαια, σόγια και ινουλίνη, έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της μητέρας στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό», σχολιάζουν οι ερευνητές.
Δεύτερη μελέτη: Τα οφέλη για το μωρό
Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στην επίδραση της μητρικής διατροφής στην υγεία των βρεφών.
Βρέθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα λοιμώξεων στα βρέφη.
Ο μηχανισμός σχετίζεται με τη διαμόρφωση της εντερικής μικροχλωρίδας και την επίδρασή της στο ανοσοποιητικό.
Το μητρικό γάλα εμπλουτίζεται με προστατευτικούς παράγοντες, όπως η ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), οι οποίοι λειτουργούν ως φυσική άμυνα.
Οι μελέτες αυτές προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το πώς η μητρική διατροφή μπορεί να:
- Ενισχύσει την υγεία της μητέρας.
- Υποστηρίξει την αποκατάσταση μετά τον τοκετό.
- Θωρακίσει το ανοσοποιητικό και την ανάπτυξη του βρέφους στα πρώτα στάδια ζωής.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι στο μέλλον θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα οι ακριβείς μηχανισμοί και να διαμορφωθούν πιο στοχευμένες διατροφικές οδηγίες για εγκύους και θηλάζουσες.
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ένα μοντέλο υγιεινής ζωής, αλλά ένας ισχυρός σύμμαχος για τη μητέρα και το παιδί, με οφέλη που ξεπερνούν την κύηση και επηρεάζουν θετικά την υγεία σε βάθος χρόνου.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine.