ΥΓΕΙΑ

Λευκά σημάδια στα νύχια: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Onmed

Ο αποχρωματισμός, το εύκολο σπάσιμο ή η πάχυνση των νυχιών των ποδιών (συχνά και των χεριών) μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

Τις περισσότερες φορές, τα λευκά σημάδια στα νύχια των ποδιών δεν είναι κάτι σοβαρό.

Μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή σε κοινό μύκητα των νυχιών που αντιμετωπίζεται εύκολα. Είναι όμως πιθανό να συνδέονται με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η ανεπάρκεια βιταμινών ή κάποια πάθηση.

Δείτε κάποιους λόγους που μπορεί να εξηγούν τα λευκά σημάδια στα νύχια των ποδιών:

Τραυματισμός

Μερικές φορές, όταν το δάχτυλο του ποδιού πιέζεται πολύ, τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το νύχι σπάνε και το αίμα που διαρρέει προκαλεί μώλωπες.

Άλλες φορές, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια λευκή κηλίδα ή ράβδωση που ονομάζεται λευκονυχία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού π.χ. σε μια καρέκλα ή εάν τρίβεται σε στενά παπούτσια.

Τα σημάδια αυτά δεν είναι ανησυχητικά, αλλά επειδή τα νύχια των ποδιών αργούν να αναπτυχθούν, μπορεί να έχετε λευκά σημάδια για 9 έως 12 μήνες.

Διατροφικές ελλείψεις

Τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να σας προειδοποιούν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Η σιδηροπενική αναιμία και η έλλειψη ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν λευκά σημάδια στα νύχια, σύμφωνα με τους κλινικούς δερματολόγους στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, πιθανότατα θα παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα νωρίτερα, όπως κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Εάν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, μπορεί να αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης και βάρους.

Τα νύχια που έχουν λευκά σημάδια λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρους, είναι συχνά λεπτά και εύθραυστα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λευκές αυλακώσεις και διπλές γραμμές, αλλά και κοιλονυχία (στρέβλωση των νυχιών προς τα επάνω και δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας).

Ονυχομυκητίαση

Υπάρχουν τέσσερις τύποι προσβολής των νυχιών από μύκητες:

- Περιφερική ονυχομυκητίαση που ξεκινά με προσβολή του ελεύθερου άκρου του νυχιού και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπονύχιο.

- Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση με προσβολή της ονυχιαίας πλάκας που γίνεται λευκή και αδιαφανής.

- Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση που ξεκινά με προσβολή του νυχιού πλησίον του υπονυχίου).

- Καντιντιασική ονυχομυκητίαση, όπου ο υπεύθυνος μύκητας είναι ο Candida albicans και οι βλάβες των νυχιών ξεκινούν από την εγγύς πτυχή και τα πλάγια του νυχιού, ενώ μπορεί να υπάρχει και φλεγμονή με πόνο και οίδημα στο περιονύχιο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία προσβάλλεται όλο το νύχι.

Οι ονυχομυκητιάσεις είναι παθήσεις που, όταν εντοπιστούν στο αρχικό τους στάδιο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικές θεραπείες, ακόμα και με φυσικούς τρόπους.

Ψωρίαση νυχιών (ψωριασική ονυχία)

Χαρακτηρίζεται από τη μεταβολή της φυσικής όψης των νυχιών. Προσβάλλει συνήθως άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να προσβάλλει και άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες η εμφάνιση αλλοιώσεων στα νύχια και ο βαθμός σοβαρότητας τους δεν συνδυάζεται πάντοτε με δερματικές ψωριασικές βλάβες.

Αντίστοιχα, υπάρχει πιθανότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που δεν φέρει ψωριασικές βλάβες να παρουσιάσει ψωριασική ονυχία.

Ένα από τα κλινικά χαρακτηριστικά της ψωριασικής ονυχίας είναι το λευκό ή αδιαφανές χρώμα των νυχιών.

Ασθένειες, δηλητηρίαση

Για σοβαρές παθήσεις, άλλα είναι τα συμπτώματα που μας οδηγούν στο γιατρό και όχι οι αλλοιώσεις στα νύχια. Εν τούτοις, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και για ενδεχόμενη δηλητηρίαση.

Οι γραμμές Mees για παράδειγμα, θεωρείται ότι προκαλούνται από μη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών στα νύχια, λόγω συστημικών διαταραχών.

Οι γραμμές περιγράφηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα σε ασθενείς με δηλητηρίαση από αρσενικό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε πάσχοντες από νεφρική νόσο, λέμφωμα του Hodgkin, καρδιακή ανεπάρκεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πηγή: The Healthy