ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… παραγγέλνουν!

Δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι, αφού έτσι είναι πιο πιθανό να γεμίσουμε το καρότσι μας με ανθυγιεινά και θερμιδοφόρα τρόφιμα. Ένα καλό γεύμα ή σνακ πριν τα ψώνια θα μας εξασφαλίσει την... ψυχραιμία που χρειαζόμαστε για να κάνουμε σωστές επιλογές ως καταναλωτές.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… παραγγέλνουν!

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο ή παραγγέλνουμε φαγητό απ’ έξω.

bigstock Burger with fries 69401560

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Marketing Research, εάν θέλετε να γλιτώσετε θερμίδες και να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές θα πρέπει να παραγγέλνετε το φαγητό σας περίπου μία ώρα πριν πεινάσετε ή πριν την ώρα που έχετε προγραμματίσει το γεύμα σας.

Η τακτική αυτή, επισημαίνουν οι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της «επιδημίας» παχυσαρκίας που μαστίζει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες και φυσικά μπορεί να βοηθήσει καθέναν από εμάς να αποφύγει την υπερκατανάλωση θερμίδων.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Έρικ βαν Επς, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αναφέρει πως εάν παραγγέλνουμε φαγητό όταν έχουμε ήδη πεινάσει είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε τελικά πιο πολλές θερμίδες απ’ όσες πρέπει.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από σειρά πειραμάτων σε συνολικό δείγμα 885 ατόμων. Και στις τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι το θερμιδικό φορτίο του γεύματος ήταν μεγαλύτερο όταν μεσολαβούσε ελάχιστος χρόνος ανάμεσα στην παραγγελία και την κατανάλωση του γεύματος.

Ο Τζορτζ Λόουενσταϊν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, επισημαίνει με τη σειρά του πως τα νέα ευρήματα τεκμηριώνουν τη γενικότερη άποψη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται «εν βρασμώ» σπανίως αποδεικνύονται σωστές.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να βελτιώσετε ύπνο, διάθεση και σεξουαλική ζωή

Τρία μυστικά για να τρώτε υδατάνθρακες χωρίς να παχύνετε

Οκτώ θρεπτικές τροφές με ελάχιστες θερμίδες